Новини Пловдив » Важно » Защо Пловдив оцелява, въпреки управниците
Анализи Важно Градът Мнения Политика

Защо Пловдив оцелява, въпреки управниците

Бившият зам.-кмет инж. Александър КОНСТАНТИНОВ, автор на ПловдивПрес, щрихира настроенията и картината в Пловдив в навечерието на кампанията за местните избори

Обикновено лятото е време за безгрижие и почивка. Тази година няма да е така. Всички играчи от политическия цирк в Пловдив чакат двете големи политически сили да определят своите кандидати за кмет. За разлика от предишни кампании, се усеща неяснота и объркване в посланията на политиците.

Най- голямата политическа сила ГЕРБ мълчи и чака лидера си да реши за водача им в Пловдив. Ще гласува ли доверие на досегашния кмет Иван Тотев за трети мандат, или ще се появи нова фигура? За опозицията сегашният кмет е най удобната мишена за изборите. С авторитарното си управление и арогантното поведение в обществото, той привлича като магнит негативни настроения от всички посоки. За осем години са направени безброй грешки и те ще бъдат използвани от другите кандидати в кампанията.

Не може да не се отчете и бизнес империята на семейството, която ще му тежи като воденичен камък на шията. Всичко това се вижда и в София, а по всяка вероятност ще мотивира ръководството на партията за нова личност. Големият въпрос е каква ще бъде тази личност. Единия вариант е това да е човек от тесния кръг на сегашния кмет, който ще продължи да управлява индиректно. Тогава няма да има рязка промяна на провежданата политика, а всички натрупани проблеми ще се замитат под килима, ще продължи да работи фабриката за илюзии. Вторият вариант е да се избере фигура, стояща далеч от този кръг, а това е

само един човек – Здравко Димитров. Този вариант е най-неудобният за опозицията, защото не можеш да го обвиниш за греховете на Тотев.

Другата голяма опозиционна партия БСП също мълчи и не дава никаква индикация за стратегията си за местните избори. На последните две кампании тя претърпя истински провал с кандидатите си Търновалийски и Гергов. Единият събра 13 000 гласа, а вторият – 7 000 от общо 300 000 избиратели. Като се има предвид, че за партийни листи партията събира около 20 000 гласа, дори партийните ядра не са подкрепили своите кандидати. Много е вероятно и тази година да видим местния лидер Красимир Трифонов на терена в опит да стигне до балотаж. Състоянието на градската организация, която е разцепена на две обаче му гарантира подобен резултат и трето или четвърто място. Другият вариант е, да се търси по широко скроена личност, която да привлече по голяма подкрепа.

Не е ли време да се пробва и с жена за кандидат, която при всички случаи ще освежи кампанията и ще привлече по широка аудитория?

Традиционните вече кандидати Славчо Атанасов и Дани Каназирева ще опитат и този път да спечелят доверието на пловдивчани. Времето работи в тяхна полза, ако изиграят разумно своите козове, имат реална възможност да стигнат до балотаж. Важното е да разберат, че рано или късно ще трябва да седнат на една маса и да изградят мостове до всички в една анти-ГЕРБ коалиция.

Веднъж вече се получи през 2008 година и това показва, че е възможно. Широката коалиция е най-добрият вариант за управление на града, защото в нея всички се контролират взаимно и не е възможно да се налага авторитарен стил на управление.

Не случайно в мандата 2007 – 2011 година нямаше нито един корупционен скандал за разлика от последните години

В същото време ГЕРБ ще управлява държавата и стриктно ще контролира екипа на кмета да не излиза извън начертаните от законите граници. Този сценарий се реализира през периода 2009 – 2011 година и не допусна алчността на хората да завладее общината.

Преди години един мъдър управленец ми каза следното: „Пловдив е оцелял 8000 години, въпреки тези, които са го управлявали”.

Слава богу, градът живее своя живот, независимо от партиите, които се сменят в администрацията на общината. Все пак има значение това кой ще управлява града през следващите четири години.

От нашия избор тази есен зависи дали Пловдив ще се превърне в бетонно гето или в зелен град, зависи какъв въздух ще дишаме и каква вода ще пием, зависи ще победят ли колите хората. Ще се превърнат ли наистина в ценност нашите деца и внуци и тяхното образование. С нашето решение в няколко минути можем да продължим да се бунтуваме в социалните мрежи и да търпим един човек да прави каквото си иска или да сменим политиците, като разширим максимално управлението на общината. Рим е просперирал по времето на републиката и управлението на Сената и е паднал по времето на императорите.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
    СДС Plovdiv    

Времето

Анкети

За кого ще гласувате на кметските избори?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close