Новини Пловдив » България » Красимир Вълчев: Три учебника по история могат да бъдат утвърдени
България Образование

Красимир Вълчев: Три учебника по история могат да бъдат утвърдени

Три от петте учебника по история могат да бъдат утвърдени. Другите две издателства може би ще направят допълнителни промени. Това обяви просветният министър Красимир Вълчев. Той не е разговарял с авторите на учебниците.

Вълчев посочи, че учебниците са твърде различни, но до голяма степен има несъответствие с програмата, въз основа на която са разработени.

Министърът на образованието потвърди, че спорните текстове, свързани с периода 1944-1989 г., в учебниците по история за 10-ти клас ще бъдат променени.

Имаме предложени редакции от издателствата. Можем да кажем, че три от петте учебника могат да бъдат утвърдени. Другите две издателства – не искам да ги персонализирам, може би ще направят още допълнителни промени. Учебници ще има на 15 септември, заяви Вълчев, цитиран от БНР.

Преди две седмици фондация „Истина и памет“ излезе с петиция, в която се посочва, че са премълчани ключови факти и събития от българската история в периода 1944-1989 г. и периода на прехода към демокрация след 1989 г., с манипулативното, подвеждащо или тенденциозното им представяне в новите учебници по „История и цивилизации“ за 10-ти клас.

Цитира се и информация от сайт, публикуващ разсекретените документи на Държавна сигурност, според който в новите учебници е спестена информация за концлагера „Белене“, атеизма, репресиите срещу църквата, а възродителният процес е представен манипулативно.

Дни след критиките Министерството на образованието замрази временно процедурата по одобряването на учебниците.

 

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
    СДС Plovdiv    

Времето

Анкети

За кого ще гласувате на кметските избори?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close