Новини Пловдив » Бизнес » Отложиха въвеждането на тол системата
Бизнес България Политика Портфейл Транспорт

Отложиха въвеждането на тол системата

Парламентът отложи въвеждането на тол системата, заради възникнали спорове и неясноти.

Предлагаме отлагане с няколко месеца, за да се постигне компромис между потребителите и държавата, обясни Александър Ненков от ГЕРБ. На 1 юли той презентира и предложението на ГЕРБ за отлагане.

До момента тежестта по събиране на вземанията и разходите се падала на леките коли. Над 70% от приходите в АПИ били от таксите върху леките автомобили. Справедливото е, и това е подходът, по който сме тръгнали – който руши повече и ползва повече пътната мрежа, той да плаща повече, аргументира се Ненков.

Все още не е постигнат необходимият компромис между държавата и основните потребители на тази система за тежкотоварни автомобили, по думите на депутата от ГЕРБ. Няма как да се говори реформи, без да има доверие между потребители и държавата, изтъкна той. Все пак щяла да се оскъпи услугата на тежкотоварния превоз.

С отлагането на тол таксите управляващите не показват как се прави реформа, а как не трябва да се въвежда нова система, ядоса се социалистът Георги Свиленски. Това не е пътят на реформата, изтъкна той. Това, което правите, е пример как не трябва да се прави реформа, как не трябва да се въвежда някаква нова система, заяде се червеният депутат. Всяко едно забавяне е в ущърб на системата, подчерта Свиленски.

Заместник-регионалният министър Николай Нанков не се трогна от критиките. Предпочитам да изтърпим всички политически критики, но да не внесем сътресение в транспортния бранш с тол системата, отговори той. Въвеждането на тол тарифите не би трябвало да се отрази съществено на цената на крайните продукти, защото един ТИР не превозва 1 килограм захар, а няколко тона, изтъкна той. За да бъде възприета и прокарана една толкова съществена реформа като бъдещата електронна система за таксуване на републиканските пътища, е необходимо да има обществен консенсус, а не стресово въвеждане, обясни Нанков.

Няма как български превозвач да приеме да плаща за километър превоз повече от превозвачите в Австрия, Белгия, Чехия и Германия

В крайна сметка отлагането, предлагано от ГЕРБ, бе прието от мнозинството.

Припомняме, при официалното представяне на готовността за въвеждане на тол системата зам.-министър Николай Нанков изрази надежда, че няма да се повторят трудностите като при въвеждането на електронната винетка.

На 16 август ще стартира реалното тестване на тол системата на терен. До два месеца се очаква да станат ясни и крайният ѝ обхват и тарифите. Предвиждат се три начина за тол таксуване – маршрутна карта, GPS тракери и бордови устройства.

Превозвачите, а и работодателските организации вече се обявиха против цените, които се предвиждат и поискаха среща с премиера. От тол управлението обявиха, че очакват приходи в размер на 500 млн.лв. още през 2020 година.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
    СДС Plovdiv    

Времето

Анкети

За кого ще гласувате на кметските избори?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close