Новини от Пловдив » Важно » Първан Симеонов пред Plovdiv-Press: Борисов взе Пловдив на ръчно управление
Важно Интервю Мнения Политика

Първан Симеонов пред Plovdiv-Press: Борисов взе Пловдив на ръчно управление

Първан Симеонов
Първан Симеонов
  • Борисов си взема партията обратно от Цветан Цветанов, както казвах още в разгара на скандала „Апартаментгейт“
  • Но самият факт, че Борисов говори за „местни феодали“, означава, че амбицията му да прочиства ГЕРБ е доста сериозна
  • ГЕРБ на миналите местни избори толкова мощно победи, че сами си вдигнаха летва, която трудно ще прескочат
  • Отстъплението за машинното гласуване издава за пореден път незряло отношение към политическия процес и законотворчеството

С политолога Първан Симеонов – директор на „Галъп интернешънъл“ разговаряме за идеята на ГЕРБ да отмени машинното гласуване за местните избори, за посланията на Борисов на конгреса на партията, ще започне ли сериозна чистка по места в ГЕРБ, какъв е знакът на лидера към Пловдив и Иван Тотев, трудна ли ще е битката в големите градове на местния вот.

Интeрвю на Галина ГЕОРГИЕВА


-ГЕРБ поиска да не се провежда машинно гласуване на местни и парламентарни избори. Според БСП това е крачка към подмяна на вота, а Мая Манолова директно обяви „Машините не ядат кебапчета и не вземат 50 лв., затова искат да ги отменят“. Защо управляващите дават крачка назад?

-Това е отстъпление. Влагат малко от логиката, която вложиха и при партийните субсидии- не можем да изсветлим финансирането на партиите и вдигаме ръце. Тук е същото – не можем да приложим духа и буквата на закона, нека игнорираме машинното гласуване. По-добре с бавни стъпки, но в никакъв случай със задни ходове, защото в такъв случай машинното гласуване няма да се въведе в България.

Разбирам притесненията за дистанционното гласуване през компютър, но не и притесненията за машинно гласуване

Машината в известна степен елиминира хартията, където стават големите поразии. В същото време трябва да се вслушаме в гласа на експерти, които казват, че има проблеми с машините и някои държави се отказват от тях. Но не би следвало така да се лашкаме напред-назад. Трябва да се върви към машинно гласуване, защото това беше волята и на избирателя преди няколко години. Това издава за пореден път незряло отношение към политическия процес и законотворчеството – крачка напред, две назад, после крачка в страни, после оглеждане. Това е несериозно.

-Защо трябваше да се въвежда за европейските избори, а сега да го отменят?

-Те го отменят за местните избори, но в политиката освен експертни съображения, има и политически. Политиката трябва да има визия. А каква е тя? Ние ще модернизираме ли, ще правим ли по-надежден изборния процес, или не. По-тъжното е, че на малцина им пука и това не е добър атестат за нашата активност като общество.

-Как разчитате посланията на Бойко Борисов на конгреса на ГЕРБ?

-Бойко Бориов си взема партията обратно от Цветан Цветанов, както казвах още в разгара на скандала „Апартаментгейт“. Борисов се възползва от случая тогава, за да изтласка Цветанов и да си върне контрола над ГЕРБ. А за да го направи, трябва да я прочисти малко. Борисов често е коректив на собствената си партия. Ясно е посланието му, че на някои места в страната ще трябва сериозно освежаване. Иска да направи както направи с Цветанов – да махне някоя стара фигура, скачайки леко в неизвестното, но давайки на хората импулс. Така направи с Цветанов – жертва сериозна фигура, рискува и спечели. Същото ще се случи и в определени градове. Има и друго послание – че хората преди 10 години се впечатляваха от „Витошка“, която стана пешеходна зона. Но сега вече гледат дали се прави качествено, дали се краде. И още нещо важно – продължава борбата на ГЕРБ за смесените райони. Това се видя ясно с назначаването на Цвета Караянчева и Тодор Тодоров в Изпълнителната комисия.

-Ще започне ли сериозна чистка в ГЕРБ и първи на мушката ли са хората на Цветанов?

-Убеден съм, че част от хората  бързо са се преориентирали към лидера. Подозирам, че не само хората на Цветанов ще бъдат отстранени, но по-неефективните части от ГЕРБ. Борисов е решил, че кампанията може да се печели през образи, а не толкова през структури и хора. Предполагам, че ще си създаде нов имидж – като джипката от предишните избори, ще измисли нещо ново.

-Борисов на няколко пъти спомена в словото си Пловдив. Даде ли така ясен знак, че Иван Тотев няма да е следващият кандидат на ГЕРБ за кмет?

-Знакът на лидера е ясен – не е доволен от това, което се случва в Пловдив. И в София няма да е много лесно, особено при силен кандидат, който на евентуален балотаж, може да събере леви и десни гласове срещу Фандъкова. Защото в София има две опозиции и, ако се намери кандидат, който да посъбере гласове на втория тур по логиката „всички срещу ГЕРБ“, може и да стане трудно за Фандъкова, ако въобще е тя кандидатът на управляващата партия. Малко се поизтощиха хората на ГЕРБ и то най-добрите. Има безспорно добри места за ГЕРБ – Бургас, Стара Загора, но има места, където вече има видимо износване – София, във Варна традиционно ГЕРБ има известни напрежения. Добавете към това Плевен и Добрич, за които Борисов сам говори. И още нещо – ГЕРБ на миналите местни избори толкова мощно победи, че сами си вдигнаха летва, която трудно ще прескочат. Може да се окаже, че ГЕРБ има проблеми в знакови места. Пловдив все пак е вторият град в България, столица на културата. И тогава какво ще стане? Тогава дори ГЕРБ да бие мощно в страната или БСП да няма кой знае какъв резултат, един-два знакови пробива могат да значат много. На местните избори всеки обяснява победа – единият си брои съветниците, другият – областните градове, третият – дали електоратът е повече спрямо предишния път. Ако ГЕРБ се оставят да бъдат пробити на някои места, опонентите ще отчитат победа.

-Т.е. битката за ГЕРБ в големите градове ще е изключително трудна?

-Изключително важна ще е и няма да е толкова лесна, колкото преди 4 години. Има известно износване на моделите на управление в някои големи общини. Но това е нормален жизнен цикъл в една партия и Борисов го знае. Той си дава и ясна сметка, че ГЕРБ победи на евроизборите, но голямата разлика, с която стана това може да се дължи на някои техники от втория начин. Наясно е, че тази голяма разлика не бива да заблуждава.

-Той поиска нови лица, предупреди за „местните феодали“ в партията, но ще допуснат ли те нови хора в листите?

-Къде ще ходят? Борисов е силата. Няма индикации, че този човек е готов за детрониране. Вероятно мисли за онаследяването на партията и неслучайно маха Цветанов, защото не му харесва идеята да има един, трябва да са поне двама или трима – да ги разделя и владее. Той е силен човек и местните, ако искат да остават феодали, ще трябва да се съобразяват. Но самият факт, че Борисов казва „местни феодали“, означава, че амбицията му да прочиства е доста сериозна. Макар че той ги „хваща“, после казва „Да не се дебнем, защото ще се хванем“, а това означава, че там се управлява по логиката „ако не те хванем“.

-Очаквате ли да има разправа с тези „местни феодали“, да бъдат проверявани от различни институции – ДАНС, КПКОНПИ и т.н?

-Нямам представа, но Борисов на няколко пъти каза „аз“ за един от зам.-кметовете (бел.ред. за отстраняването на зам.кмета Димитър Кацарски) , означава, че е взел политическия процес в Пловдив на ръчен режим. Какво ще последва, нямам представа. Политическото значение на този ход, че Борисов отдава голямо значение на Пловдив. Но той ще е принуден да прави креативни ходове.

Истината е, че в Пловдив е малко по-различна конфигурацията – има един силен вечен опонент Славчо Атанасов

От друга страна, назад в годините е било видно, че понякога избирателите на БСП предпочитат Славчо Атанасов, а очертавайки се балотаж, това се улеснява повече. Давам го като пример, защото Борисов на някои места ще трябва да играе креативно, ще трябва да се конкурира дори със своите съюзници на национално ниво т.е. на тези избори няма да е черно-бяла картината. Той ще трябва

или да мисли за млад човек, или да залага на друг вариант от ГЕРБ – там винаги е имало напрежение Иван Тотев- Здравко Димитров

Борисов ще трябва да припознава някои кандидати по места, където има сложна конфигурация, или ще трябва да се примирява с това, че някои негови партньорски организации бият, само и само да не е БСП. На национално ниво Борисов се опитва да привлече част от Патриотите т.е. ВМРО по-близо до себе си. Много шарен е пъзелът и незнам дали Борисов има времето да го съединява. Видимо му се занимава с международна политика, където има нелоши резултати, но ще трябва няколко месеца да се занимава и с локална политика.

-Добър ход ли е това със създаването на Етичната комисия, която ще следи поведението на всеки член и най-вече хората на ръководна длъжност?

-Разбира се, един контролен орган още е добре.

-Ще повлияе ли отстраняването на Цветанов от ръководните постове в ГЕРБ на изборния резултат през есента? Той загатна след конгреса, че когато отминат местните избори, ще може да се сравнява.

-Ако резултатите са по-слаби, трудно ще е да преценим дали това е заради премахването на Цветанов или заради износването на ГЕРБ. Доскоро очаквахме ГЕРБ да бие в градовете, а БСП – в селата, но на последните избори на някои места е обратно. Има едно износване , защото ГЕРБ е вече 10 години във властта. И пак казвам – преди 4 години много висок резултат постигнаха, имаше една синя карта, сега не знам дали ще се потвори.

-За БСП какви се очартават да са изборите, там ли ще има чистки като в ГЕРБ?

– В БСП има открай време различни лагери. Част от опита БСП да бъде прочистена завърши с това, че малко се консолидира вътрешната опозиция на партията. Което е лоша новина за Корнелия Нинова и тя може би трябва да смени тактиката. Пак да се мъчи да чисти, но без да сплотява опозицията си. Явно е, че и двете партии се усетиха, че идва часът на прочистването. БСП се осъзна по-рано и това даде резултат на европейските избори.

 

Още по темата

Борисов пред Конгреса на ГЕРБ: Трябва ли да стигаме като в Пловдив, да остранявам кметове?!

Днес всички гледат Борисов в устата – какви ще са знаците на конгреса на ГЕРБ

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...