Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Специален подарък: Стовариха торби с прах от кариерите в Белащица пред посолството на Швейцария
Бизнес България Важно Екология Куклен Регион Родопи

Специален подарък: Стовариха торби с прах от кариерите в Белащица пред посолството на Швейцария

Емил Георгиев поведе шествието и тупна торбите с прах пред вратата на посолството на Швейцария.
Емил Георгиев поведе шествието и тупна торбите с прах пред вратата на посолството на Швейцария.

ПловдивПрес

Специалeн подърък – торбички с прах от кариерата на „Холсим“ над Белащица, стовариха пред швейцарското посолство днес жители на пет села от Родопската яка

Представители на Белащица, Гълъбово и околните селища разпънаха плакати и призоваха посланика на конфедерация Швейцария у нас, Н.Пр. Мюриел Берсе Коен да не се прави, че не забелязва проблема – дейността на компанията „Холсим” България (част от световния лидер в производството на цимент, инертни материали и бетон Лафарж Холсим, със съдебна регистрация на територията на Конфедерация Швейцария) от години трови живота и нанася поражения върху здравето на хората, живеещи в селищата от Родопската яка, Западните Родопи, а също и на част от кварталите на Пловдив

На чувалите бяха поставени надписи на английски език „Произведено от швейцарска фирма в България”. На плакатите пишеше „SOS за Западните Родопи”, „Швейцарските фирми да спазват българските закони” и „Стоп на кариерата”.

“Тъй като г-жа посланичката не намери време да дойде да разгледа на място Западните Родопи и да се полюбува на резултата от дейността на швейцарската компания „Холсим” на място, решихме да й донесем специален дар, това което местните хора получават редовно като резултат от работата на кариерата до Белащица-прах!”, заяви Емил Георгиев от Екогласност.

В края на декември, миналата година, жители на селищата в близост до кариерата на „Холсим” България-Гълъбово, с.Белащица, с.Марково, с.Брестник, гр.Куклен, с.Цар Калоян и ПК Екогласност имаха среща с посланичката на Швейцария у нас, на която я запознаха с вредите, които швейцарската компания нанася на региона-запрашаване, липса на задължителното по предписания оросяване на терена, значително увеличение на респираторните заболявания, застрашени водоизточници, липса на рекултивация, работа извън координатите на разрешената концесия.

Посланичката обеща да отиде на място, да се запознае с проблемите на хората и да съдейства в диалога по разрешаването им.

Повече от половин година след срещата в посолството нищо не се е променило, освен призананието на Министерство на енергетиката, че концесионерът „Холсим” добива природни богатства извън разрешените граници, което става ясно от наказателно постановление на Министъра на енергетиката от 21.05.2019 и за това нарушение дружеството е санкционирано с 50 000 лв.

Протестиращите вече близо 3 години жители на Западните Родопи и Екогласност са разочаровани от бездействието на посланика на Швейцария у нас, те подчертаха, че Швейцария е известна в България с прекрасната си природа и стремеж на всички българи и нашата, българска природа да остане също чиста и привлекателна, а швейцарските компании да не бъдат свързвани с разрушителни действия на наша родна земя.

Емил Георгиев от „Екогласност” показа внесени сигнали до Прокуратурата, НАП, ДАНС, МОСВ и МЕ с нарушенията, допуснати от концесионера и ги подаде до посолството, заедно с материалите по случая и наказателното постановление на МЕ.
„Няма да се изморим, вече 3 години протестираме и сигнализираме държавните институции по екологичните проблеми в района на Белащица. Ще продължим, тръгнахме от Родопите, стигнахме до София, ще отидем и в Брюксел!”, каза Емил Горгиев от Екогласност.

Няма да се изморим, вече 3 години протестираме, ще отидем и в Брюксел, каза Емил Георгиев.

Още по темата

„Холсим“ унищожи връх в Родопите и руши вековeн манастир в Белащица

ВИДЕО Белащица пак побеля от кариерите, кратерът зейна 80 м надълбоко в планината

Заради пропуск на РИОСВ падна глоба на „Холсим“ за праха от кариерата над Белащица

Викат посланика на Швейцария да види на място пораженията от кариерата в Белащица

Кариерата над Белащица трови въздуха и в „Тракия”

Кариерата над Белащица застрашава водата на 4 села в Родопската яка (СНИМКИ)

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...