Новини Пловдив » Политика » ДБ: Тотев е бушон на Борисов, БСП и Гергов не са алтернатива на ГЕРБ
ИЗБОРИ 2019 Пловдив Политика

ДБ: Тотев е бушон на Борисов, БСП и Гергов не са алтернатива на ГЕРБ

Стефан МАРКОВ, plovdiv-pres.bg
Ръководството на Демократична България отправи днес тежки обвинения към начина, по който се управлява Пловдив, намаеквайки, че Бойко Борисов в свойски стил ще опита да си измие ръцете с кмета Иван Тотев. Националните лидери на коалицията, в лицето на Христо Иванов от „Да България“ и ген. Атанас Атанасов от ДСБ, както и местните лица – юристите Веселина Александрова и Йордан Иванов, бяха категорични, че моделът, царящ под тепетата е порочен, а алтернативата, идваща от БСП, е „още от същото“.
Представилата се чудесно на евроизборите ДБ има апетити да влезе в община Пловдив след местния вот и да осветли корупционните практики, които в момента според тях са ежедневие. Като пример те дадоха скандалния транспортен проект в Пловдив, както и „проваленото“ домакинство като ЕСК 2019, за което централната власт дълго време се ослушваше и не подпомагаше.
Ето какво казаха градските лидери на ДБ:

„Демократична България настоява за спешни и открити действия от Община Пловдив по Транспортния проект. Преди повече от година обявихме, че започваме собствено проучване на проблемите около този проект. Ние считаме, че прозрачността е първата стъпка към прекъсване на усещането за корупция в града ни.

Поискахме от общината следните документи:

– техническата спецификация, определяща техническите параметри на проекта;
– протоколите от работата на комисията, одобрила Индра Системас за изпълнител на проекта;
– приемо-предавателните протоколи и окончателния доклад за свършената работа, на база на които Общината се е разплатила като за свършена работа.

Общината ни отказа достъп до всичко, което поискахме. След обжалване на всички инстанции, Върховен административен съд отмени отказа на Община Пловдив да разкрие документите. Припомняме, че тези документи касаят как се разходват парите на пловдивчани, а именно:

– Община Пловдив е ощетила пловдивчани, като е разплатила сумата от почти 8 200 000 лв. за транспортния проект, без фирмата изпълнител да си е свършила работата (в нарушение на договора).
– Общината си е вързала ръцете, като е подписала документи за свършена работа, и сега не може да иска неустойки от фирмата изпълнител в размер на близо 82 000 лв. на ден (общо почти 5 000 000 лв.).
– Общината е излъгала държавата, като е подала официална информация, че целият договор е изпълнен в срок и пълен обем.

След решението на Върховен административен съд опитахме да получим документите, които бяхме поискали, но общината ни предостави само половината от тях. При опит да копираме достъпът ни бе отнет.

Един от ключовите документи, който касае окончателното плащане, е Окончателният доклад на изпълнителя. Той е подписан от ръководителя на проекта – инж. Б. Кръстев.

Водени от горното, настояваме за следното:

  1. Оставка на всички длъжностни лица, които с подписите си са приели работата и са ощетили пловдивчани.
  2. Незабавно освобождаване на инж. Б. Кръстев, който ръководеше транспортния проект, от заеманите от него ръководни постове, в. т.ч. ръководител на водния проект.
  3. Ръководството на община Пловдив публично да обясни защо след решението на Върховен административен съд продължава да крие приемо-предавателния протокол за добре свършена работа и протокола на оценителната комисия, с който е определен изпълнителят.
  4. След като общината сама се е поставила в ситуацията да не може да иска неустойки, да поиска гаранционно отстраняване на проблемите, преди и тази възможност да е напълно загубена. Абсолютен приоритет на сегашната власт трябва да бъде системата да заработи.

На предстоящите местни избори Демократична България ще продължи да търси доверие от пловдивчани, за да получи необходимата власт и разкрие всички отговорни за неработещата система“

Лидерът на „Да България“ Христо Иванов направи интересно сравнение между транспортните проекти в Пловдив и във Варна: „Същата корупция и некомпетентност се наблюдават и в Морската столица. Там общината си купи от Георги Гергов за огромна сума една дупка. В Пловдив привидно Гергов чрез БСП е опозиция на ГЕРБ и Тотев, но всъщност именно Гергов е пръв авер на Бойко Борисов и спокойно се разпорежда в момента в община Пловдив. Елена Йончева се изпъчи и с плам говореше преди евроизборите за тежка корупция под тепетата, а зад нея стоеше Георги Гергов и се усмихваше. Бойко Борисов разглежда в момента Иван Тотев като бушон, чието отстраняване цели притъпяване на скандалите. Това обаче не бива да бъде позволено. Точно ГЕРБ и лидерът им са виновни за случващото се, а не Тотев. Ако не е Тотев, то ще е Зико, ако не е Зико, то ще е човек на Гергов и ще се получи „още от същото“.
Веселина Александрова пък обясни, че Пловдив сам се е отказал от неустойки в размер от 82 000 лева дневно, при неработещ транспортен проект. От ДБ обещаха на изпроводяк, че следващия път ще опитат да видят документите по този проект в компанията на медиите.

 

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
    СДС Plovdiv    

Времето

Анкети

За кого ще гласувате на кметските избори?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close