Новини Пловдив » Важно » Диагноза „Служебна победа“ за ректор на Медицинския университет в Пловдив
Важно Градът Здраве Мнения Образование

Диагноза „Служебна победа“ за ректор на Медицинския университет в Пловдив

Проф. Стефан Костянев

Plovdiv-press.bg

Не ме гледай какво ти говоря, следи какво правя, за да си наясно с мислите ми, гласи древната мъдрост. Нещо подобно се случва и в Медицинския университет в Пловдив.


Академичният съвет на вуза се събира днес, за да определи дата на Общото събрание (ОС), когато трябва да бъде избран нов ректор на мястото на проф. Стефан Костянев, чиито втори мандат изтича на 14 юли.

По предварителни данни Общото събрание на МУ трябва да се проведе да 13 септември, но на практика, за много от служителите на вуза тогава ваканцията още няма да е свършила и има риск да не успеят да участват в гласуването. Никога досега в историята на вуза избори не са се подготвяли и провеждали по време на лятната ваканция. Този прецедент предизвика много въпроси в академичните среди.

Както писаха вече в някои медии, хабилитирани преподаватели се опасяват, че по това време на годината обикновено са на конгреси в чужбина, а други служители, студенти и докторанти, са в годишен отпуск от края на юли до началото на септември, и едва ли ще им е до провеждането на събрания за делегати и избори.

Преди обаче да се впуснем в прогнози и описване на кандидатите, няколко вратички в проекта за изменения на Закона за висшето ни дават основание да помислим. Има по-малко от седмица от края на мандата на сегашния ректор, но при сегашните обстоятелства той ще бъде удължен поне с два месеца.

След това битката отива в полето на чл. 24 от Закона за висшето образование (ЗВО). Алинея четвърта на същия член гласи, че Правомощията на ректора на висшето училище се прекратяват с мандата на Общото събрание, което го е избрало. Той изпълнява функциите си до избора на нов ректор, но за не повече от два месеца. Приложи ли се обаче тази алинея, то обикновено след изтичането на срока й се прилага чл. 10 от ЗВО, който позволява на министъра на образованието на назначи служебен ректор на съответния вуз, при това за срок от цели 6 месеца.

Така, на практика, ако настоящият ректор проф. Стефан Костянев удължи мандата си с два месеца, то вече ще има всимки законови условия министърът да назначи еднолично служебен ректор за половин година, без да се съобразява с академични съвети, общи събрания и други препятствия, свързани с общественото мнение.

Сега, когато вариантът „служебна победа“ е в ход, общественото внимание е под пълна и контролирана лятна упойка, докато се подготви правилният сценарий за избори на ново ръководство.

Шефката на Общото събрание проф. Мая Кръстева е на друго мнение. На въпрос на ПловдивПрес тя отговори „Известяването за събитието се извършва в максимална публичност и информираност, включително и по отношение на членовете на ОС“. А по повод притесненията на преподавателите проф. Кръстева обяснява, че „по правилник уведомлението за предстоящия изборен форум трябва да стане 10 дни преди провеждането му“. Тоест всичко е точно.

Като председател на ОС обаче проф. Кръстева признава, че не е наясно как ще се отрази на избора Проектът за изменение на Закона за висшето образование, който сега е на публично обсъждане и предстои да се разглежда в парламента, вероятно до края на годината. Тази подробност е много важна, защото текстовете предвиждат промяна на квотите в ОС и други органи на управление на университетите. Коментира се, че след измененията ще има още по-силно влияние на ректора не само върху МУ, а и върху най-голямата у нас университетска болница „Свети Георги“.

Според запознати проф. Кръстева не желае да коментира факта, че периодът за свикване и самата дата за провеждане на ОС – 13 септември, са неудачни, защото много от делегатите са във ваканция или по форуми в чужбина и няма да могат да присъстват при избирането на делегати, а и на самото събрание.

„Платеният годишен отпуск на академичния състав не е основание за неприсъствие на ОС на членовете му. Пряката отговорност за участието им при провеждане на ОС е реално на самите тях, в това число и на попадащите в състава му студенти и докторанти“, обяснява витиевато шефката на Общото събрание на въпрос на ПловдивПрес. И добавя „Организацията на Общото събрание се съобразява с текстовете на действащия ЗВО и ПУД на МУ – Пловдив, които я уреждат. Тя е в ход и не считам, че „се провежда на тъмно и в умишлен хаос“. Подобни твърдения са неправдоподобни и тенденциозни, смята проф. Кръстева. Според нея подготовката на най-важния форум на МУ, от който зависи съдбата на това ключово за страната висше училище, тече прозрачно и няма място за притеснения, че „тишината“ цели да се запази статуквото. Ако под запазване на статуквото разбирате трети управленски мандат на сегашното ръководство, същото е законово невъзможно, коментира проф. Кръстева. И подчертава, че организацията е „резултат на обединените усилия на много хора, т.е няма как да бъдат непрозрачни“.

Няма как обаче тези думи де се вземат за чиста монета, след като дори и кандидатите за ректор все още не се обявяват публично, притеснени от куп задкулисни съображения.

ПловдивПрес се добра до имената на част от вероятните играчи, които засега са петима.

Първият в листа на кандидатите е бившият шеф на УМБАЛ „Свети Георги“, след това депутат и отново бивш директор на МВР болницата в София – проф. Илия Баташки.

Реванш за загубата отпреди 4 години се очаква да даде и деканът на Медицинския факултет проф. Николай Бояджиев.

Вече е публична тайна, че за ректор ще се кандидатира и проф. Карен Джамбазов, който от 2010 г. е изпълнителен директор на университетската болница „Свети Георги“.

Следващият кандидат в лицето на зам.-ректора проф. Мариана Мурджева някак си се набива в очи. Единнствено нейната предизборна кампания тече активно и в летните отпускарски дни, било то чрез тв репортажи или с похвални статии в местни и национални медии. Това не е изненадващо, защото е публична тайна, че проф. Мурджева е човекът на настоящия ректор проф. Стефан Костянев.

Както вече излезе в пресата „От медицинските среди считат, че тя е определена да продължи политиката на настоящето ръководство на университета за т.нар. „трети ректорски мандат“.

Тези дни се завъртя и името на декана на Стоматологичния факултет проф. Георги Тодоров. Енергичният стоматолог е праволинеен играч и се очаква да щурмува ректорското кресло без много дипломатични маневри.

Всички варианти обаче отиват в чекмеджето, ако настоящият ректор проф. Стефан Костянев е заложил мината „служебно ръководство“. Тогава думата няма са имат академичните медицински среди в Пловдив, а Министерство на образованието ще поеме командването на парада, разбира се с местна скрита логистична подкрепа.

112

Коментари

Коментари

112

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Докога според вас ще продължи извънредното положение?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!