Новини Пловдив » Градът » Съветниците отложиха търга на имот в „Западен“, отреден за училище ВИДЕО
Градът Пловдив

Съветниците отложиха търга на имот в „Западен“, отреден за училище ВИДЕО

Галина ГЕОРГИЕВА

Продажбата на общинския терен от 5 дка в квартал  „Отдих и култура“ в район Западен се отлага. Общинските съветници ще разгледат предложението на следващата сесия, когато ще има повече информация за инвестиционните намерения на частно училище „Класик“. В залата обаче се разразиха бурни дебати, които продължиха близо час.

Общинските съветници от ВМРО скочиха срещу предложението имотът на ул. „Кръстьо Раковски“ да бъде вкаран в програмата за разпореждане с имоти общинска собственост, защото заподозряха, че може да бъде сменено предназначението му и върху терена да изникне поредната жилищна сграда. Миналата година администрацията предложи за продажба 10 декара в район „Западен“ на ул. „Кръстьо Раковски“, но след протест в залата, точката бе оттеглена. Теренът е отреден за изграждане на училище. Сега пет от тези 10 дка бяха вкарани в програмата за разпореждане с имоти, като точката бе гласувана на два пъти, защото при първия опит не успя да събере 26 гласа „за“.

„Не може терени за училища да ги пускаме на търг и да ги продаваме. През януари месец тази година застрояването се вдига на 15 метра“, даде тон на дебатите зам.-председателят на ОбС Камен Шишманов.

Кметът Иван Тотев увери, че предложението е на частно училище Класик.“ Имаме инвестиция за училище, имаме терен, отреден за образование – преценете дали да приемете точката. Но няма как някой да прави нещо друго върху имота“, коментира градоначалникът.

Според общинския съветник Стефан Послийски, кварталът има спешна нужда от построяването на училище, защото децата, които живеят там, се учат в школата в район „Централен“. „Това е може би от 40 години така. Но след една или пет години ще трябва да се построи училище. Спокойно там може да се направи Математическата гимназия. Защо да има там частно училище, след като в този квартал има проблем с училищата“, заяви съветникат от ВМРО.

„Тук има две тези – слушаме как не трябва да има училище, ако е частно, и как може да има училище, ако е държавно. 200 деца могат да учат на този терен по нормативите. Ако сме още в 88 години, че всичко частно е лошо, няма проблем. Терентът може да е само за училище и не може да има други внушения“, включи се отново Тотев.

Камен Шишманов предупреди, че като бъде продаден теренът, с редица инструменти може да се промени ПУП-а. „Фактът, че инвестиционното намрение е през май месец тази година, а ПУП-а се променя месец януари и се вдига с 15 метра средно застрояване. Логиката би трябвало да е обратно- първо инвестиционно намерение и след това да е променя ПУП-а. Кому е необходимо училище със 6 етажа? Най-добре е да си вържем нашето конче, да си стане общински имота и когато община Пловдив има възможност за инвестия в училище, може да е след 5 или 10 години, тогава ще защитим интереса. Сега хвърляме имота, отива в частни ръце“, каза Шишманов.

„Като чуя частни ръце, полудявам“, призна Тотев. „ПУП-а се сменя заради това, че ОбС прецени да се раздели имота и да стане на 5 дка. Стига с това – лоши частници. Ако може някой да направи училище, защо да не му позволим това? Ако някой иска да строи болница или училище, цялата държава трябва да застане зад този инвеститор“, намеси се отново градоначалникът.

Общинският съветник от ГЕРБ Веселин Маневски също скочи в защита на думите на кмета. „Говорим за ограничен парцел, отреден за образование. За какво говорим вече половин час? Затова, че някакъв частник ще изгради училище? Ами и братята Евлоги и Христо Георгиеви какви са? Нима са от турския султан субсидирани? Няма частно-няма държавно, има конститиция в тази държава“, скара се на колегите от опозицията Маневски.

„Г-н Тотев, тук не става въпрос за държавно и частно, а за общинско училище говорим. В район „Западен“ застрояването е огромно, което изисква инфраструктура за образование. Къде в района има парцели, отредени за училище? 200-250 деца са си 10 паралелки. Проблемът не е дали ще е частно, общинско или държавно училище, а в раона няма отредени парцели за училище и това е единият. Не се съмнявам, че Класик ще построят там училище. Но трябва да мислим затова, че общината има нужда от училище. След 8 години всички училища трпябва да имант на една смяна. Как ще се реши въпросът в Пловдив? Десетки милиони трябва , за да се реши този въпрос“, коментира шефът на групата съветници от БСП Николай Радев.

След като точката за допълване на Годишната програма за разпореждане с имоти общинска собственост беше гласувана с 26 гласа „за“, съветниците отложиха за следващата сесия 18-а точка – предложението за подажба чрез публичен търг на общински имот от 5 декара в квартал „Отдих и култура“. В кулоарите на местния парламент кметът обяви, че е доволен от развоя на събитията, защото е добре да дойдат представители на частно училище Класик и да представят пред съветниците намеренията си. „Не бих си позволил сега в средата на лятото да търсим мнозинства и да приемаме точки, които са важни за обществото. Добре е по тази точка да има консенсус“, каза Тотев.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
    СДС Plovdiv    

Времето

Анкети

За кого ще гласувате на кметските избори?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close