Новини Пловдив » България » Томислав Дончев: Срещу 10 кметове от ГЕРБ има подадени сигнали
България Политика

Томислав Дончев: Срещу 10 кметове от ГЕРБ има подадени сигнали

Томислав Дончев, вицепремиер
Томислав Дончев, вицепремиер

Срещу  10 кметове от ГЕРБ има подадени сигнали, хората стоят с имената си зад тях и Етичната комисия ще ги разгледа. Проблем е, че все още няма избрани членове на новия партиен орган, но се водят разговори, има кой да приема сигналите (за нередности на членове на партията). Това обаче не е разследващ орган, заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред бТВ.

„ГЕРБ има почти 100 000 членове, поне 200 от тях са кметове. Ние трябва да имаме механизми за контрол, които да отговарят на очакванията на хората“, обоснова Дончев необходимостта от създаването на етичната комисия в управляващата партия.

Сигналите до комисията досега били повече от 10 срещу кметове от ГЕРБ от цялата страна. Зад тях стоели хора с имената си. Щели да се приемат обаче и анонимни сигнали. Трудността особено в предизборна ситуация била да се отделят местните интриги от действителните случаи.

Членовете на етичната комисия ще се избират от изпълнителната комисия. Те ще са между 3 и 5 души и имената им щели да станат ясни до края на месеца.

Не е незаконно да носите хубав костюм или да карате хубава кола, въпросът е това да отговаря на доходите, посочи вицепремиерът във връзка със съмненията за корупция, но се съгласи, че в ГЕРБ имало самозабравили се хора, които заемат високи държавни длъжности. Той обясни това с това, че по принцип хората са „слаби“ и попаднали на властова позиция много от тях се изкушават да черпят от облагите на властта.

Манолев е спокоен за документите, а и в частния сектор взимал заплата до 100 000 лв

По повод сигнала на Яне Янев срещу кмета на Сандански, който е от ГЕРБ, Дончев каза, че нещата изглеждали смущаващи, но още се проверявали и вероятно другата седмица ще има решение.

След като Цветан Цветанов вече не е част от ГЕРБ трябвало да се вземат организационни мерки, за да няма дефицити в работата на партията.

По отношение на машинното гласуване Дончев посочи, че членовете на ЦИК казват, че при 6000 машини има риск за вота на местните избори и няма отговорен държавник, който да каже „каквото ще да става“.

Второто, с което трябвало да се съобразят, е опитът на другите. Нямало държава в ЕС, която да използва изцяло машинния вот. Ако България вземе решение да е единствената държава в ЕС с машинно гласуване, тя трябва да си произведе машините, каза Дончев. За него проблемът е наемането на машините в последния момент, което било огромен риск.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
    СДС Plovdiv    

Времето

Анкети

За кого ще гласувате на кметските избори?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close