Quantcast
Новини Пловдив » България » Новият здравен модел: Избираме НЗОК или частен фонд, вноската 8%
България Здраве

Новият здравен модел: Избираме НЗОК или частен фонд, вноската 8%

Снимки: БТА

Край на монопола на Здравната каса – занапред ще можем да се осигуряваме и в здравни фондове наред с НЗОК. Това е моделът, който предлага за дискусия здравният министър Кирил Ананиев. Той представи виждането си за демонополизацията на широко обществено обсъждане, на което присъстваха здравни експерти, политици, асоциации и сдружения, съсловни и пациентски организации, синдикати, директори на лечебни заведения в Зала 3 на НДК.

Право на избор на пациента, по-голяма конкуренция, повече прозрачност и по-високо качество- това са предимствата на новия здравен модел, предлагани от Ананиев.

Частният фонд трябва да набере поне 500 хил. здравноосигурени, за да може да заработи. Според проекта гражданите със здравни права ще имат определен срок, за да изберат частен фонд, а ако не го направят, си остават в НЗОК.

Имат правото също така веднъж годишно да сменят по желание фонда си. Според идеята на екипа в Министерството на здравеопазването, изготвил новия здравноосигурителен модел, здравната вноска ще се запази на 8%.

Според застрахователите в здравеопазването обаче този процент е недостатъчен, тъй като ще трябва да се заделят средства и за създаването на гаранционен фонд. Именно при фалит на здравния фонд, който са избрали, лицата веднага ще бъдат прехвърляни в друг, без това да е за тяхна сметка.

При частния фонд ще има и потребителска такса, чийто размер все още не е ясен.

По време на дискусията омбудсманът и опозицията изказаха опасенията си от неясноти за това какво се случва с групите лица, които се осигуряват за здраве за сметка на държавния бюджет. Няма яснота откога точно ще влезе в действия новият здравен модел, отбелязва Нова телевизия.

Министерството на здравеопазването е проучило моделите във Франция, Испания, Холандия и Израел. Здравноосигурените лица трябва да имат достъп до Спешна помощ, до планова медицинска помощ, да могат да избират в кои лечебни заведения ще се лекуват.

Здравният министър очаква подобряване качеството на диагностиката и лечението. Това, което предлагам не е крайно решение, изтъкна министърът. Той е готов да чуе всички предложения, за да се предложи най-добрият модел.Време е да дадем отговори, не да задаваме въпроси, подчерта Ананиев.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...