Новини Пловдив » България » Арестуваният хакер е Кристиян от Пловдив
България Важно

Арестуваният хакер е Кристиян от Пловдив

20-годишният компютърен специалист, арестуван във връзка с безпрецедентната кибератака срещу системите на Националната агенция за приходите (НАП), и преди е атакувал държавни институции. Това съобщава bTV.

Според тях през 2017 г., още като ученик, задържаният е пробил защитата на сайта на Министерството на образованието и науката. Случаят тогава придоби и медийна публичност, като даже от ведомството поканиха младежа да участва в процедурите по опазване и съхранение на информацията.

ПловдивПрес припомня, че младежът, който преди две години удари сайта на МОН, е Кристиян, който беше ученик в Търговската гимназия в Пловдив.

Сега хакерът работи в столична фирма, която се занимава с тестване на безопасността на компютърни системи. Бил е задържан на работното си място.

Няма криминално досие. Продължава изясняването на подробности около атаката срещу НАП, включително дали зад нея стои цял екип от хакери и дали им е помогнал вътрешен човек.

Преди две години Кристиян разказа пред „Господари на ефира“, че се занимава с т. нар. pen tasting или киберсигурност, като в свой личен проект решил да провери дали личните данни, с които работи министерството, са защитени. Според младежа, „всеки човек, който има елементарни познания по програмиране или киберсигурност“ би могъл да пробие сайта на МОН, както е направил той и то в рамките на 1-2 часа.

Още новини по темата

Задържаха бял хакер за атаката в НАП

Адвокат: Хората, чиито данни изтекоха от НАП, имат право на обезщетение

Хакната папка на НАП пази тайните на политическия елит у нас

НАП спря услугата, през която е пробита системата

„Руският“ хакер, пробил НАП, проговори: От 11 години изтичат данни, уязвими сте

Хакерска атака: Данни за над 5 милиона българи и фирми изтекли от НАП

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Кои да са първите задачи на новия кмет?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close