Новини Пловдив » Градът » Истината за бюджета на Пловдив
Анализи Важно Градът Мнения Портфейл

Истината за бюджета на Пловдив

Александър Константинов
  • Ако кметът Иван Тотев държи на честта си, спешно трябва да предложи актуализация на план-сметката, за да може общината да функционира

Инж. Александър КОНСТАНТИНОВ, специално за ПловдивПрес

Данните от първото полугодие за изпълнение на общинския бюджет доказват горчивата истина – няма пари. Най-точният показател са наличните в сметките на общината пари. Към момента там има само 31 млн.лв., от които 18 млн.лв. за държавно делегирани дейности и само 13 млн.лв. за местни дейности. Това са парите, с които реално разполага администрацията. В тези 13 млн. лева са средствата за обектите по капиталовата програма за Пловдив 2019 год. и нито лев повече. Парите на държавно делегираните дейности ( 18 млн.лв.) са на училища, музеи, библиотека и т.н. и върху тях кметът няма власт. Никога в последните години общината не е била в такава ситуация.

Как се стигна дотук?

От цикъла на приходите през предишните години е ясно, че през първите 6 месеца се събират между 65 и 70% от годишните постъпления. Тази година при план за собствени приходи от 157 млн.лв. са събрани само 81 млн.лв. или малко над 50%. Ако сравним приходите през 2018 год. за шестте месеца и тази година ще видим почти еднакви числа. Например данъчните приходи от 2018 год. са 37 млн.лв., а за 2019 год. са 38 млн.лв. Няма ръст в реализирането на собствените приходи, но през 2018 год. били планирани общо 128 млн.лв., а в плана за тази година по това перо са заложени 157 млн.лв. – почти 30 млн. лв. повече.

Тези милиони са разчетени в разходите и те растат. За шестте месеца на 2018 год. разходите са общо 118 млн.лв., а за 2019 год. – 136 млн. лв. или 18 млн. лв. повече. Капиталовите разходи не растат – те са 15 млн. лв. за 2019 год., като за 2018 год. са били 14 млн.лв.

Растат разходите за персонал – за 2019 год. те са 71 млн.лв., а за 2018 год. са били 62 млн.лв. за полугодието

Затваря се ножицата между собствените приходи и разходите. Държавата е дала 87 млн.лв. на общината досега, като за същия период през 2018 год. е дала 77 млн.лв. или 10 млн.лв. повече. Тя поне си изпълнява ангажиментите. Очевидно в края на годината собствените приходи ще бъдат около 130 млн. лв. или се отваря дупка в бюджета от 30 млн.лв. До момента кметът запълва дупката с парите от сметките, но и те вече свършват.

Трите месеца, оставащи до изборите, са най-слабите по отношение на приходите. Кой си плаща данъците през август или септември? Хората и фирмите харчат за лятната ваканция и приходите на общината са им последна грижа. Затъването ще продължи и в края на месец септември ще започнат закъсненията на плащанията. Имало е години, когато и заплатите на чиновниците са плащани със закъснение.

Най-честната постъпка на кмета е да представи пред Общинския съвет нов, коригиран бюджет.

На базата на реалните приходи и разходи трябва да се намали бюджета, за да не се допусне в края на годината невъзможност да се изпълняват елементарни функции на общината. Поне това е коректно да се направи за следващото управление на общината. За нови обекти от капиталовата програма трябва да се забрави. Не може да се провеждат обществени поръчки за проекти, за които не е осигурено финансиране. Това натоварва следващото управление с договори, които няма откъде да финансира. Цялата администрация трябва да премине на супер икономичен режим, като всички разходи трябва да се анализират и да се спрат течовете от общинския бюджет.

Наличните все още пари трябва да се насочат само към най-приоритетните сектори – детски градини, улично осветление, текущи ремонти и градски транспорт

Жалко е, че едно осем годишно управление завършва по този начин, но това са реалните данни от отчетите на финансите на общината.

Качествата на един ръководител се виждат в кризисна ситуация. Лесно е да си кмет, като получиш 23 млн.лв. в началото на мандата, за които друг е положил всички усилия. Лесно е да си кмет, когато правителството дава 50 млн.лв. за спортна зала, която струва много по малко. Лесно е да си кмет, когато харчиш 30 млн.лв. заем от банка, договорен от друг кмет, но спрян по твое настояване. Трудно е да си събереш данъците и да си осигуриш собствени приходи за местни дейности. Поне можеш да бъдеш честен в края на мандата и да си признаеш проблемите.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Кои да са първите задачи на новия кмет?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close