Новини Пловдив » България » Плевнелиев: България не се е отказала от „Фолксваген“, преговорите продължават
България Важно

Плевнелиев: България не се е отказала от „Фолксваген“, преговорите продължават

България ще продължи преговорите с „Фолксваген“ за изграждането на завод в България, тъй като процесът по избор на неговото място не е приключил. Това каза пред журналисти днес президент (2012 – 2017) Росен Плевнелиев, който е председател на Автомобилен клъстер България. Представители на организацията разговаряха днес с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

През миналата седмица се появиха информации, че заводът ще е в Турция. Плевнелиев поясни, че финалното решение не е взето, като за момента Турция е избрана като страна, с която да продължат преговорите преференциално.

„Това не означава, че за нас процесът е приключил. България е една изключително достойна алтернатива, която се цели нависоко. В следващите месеци ние продължаваме да работим заедно с концерна на „Фолксваген“ и преговарящите екипи, докато няма подписан договор с една от двете държави“, уточни той.

За Росен Плевнелиев, че България е на финала и е победила държави като Унгария, Словакия, Румъния и Сърбия, е огромен успех. Той посочи, че при създаването на автомобилния клъстер през 2012 година в България е имало 30 компании, работещи за автомобилната индустрия, като общият им оборот е бил 2 млрд лева. Сега фирмите са 230, а оборотът им е пет пъти по-голям.

Срещата в министерски съвет Плевнелиев обясни с думите: „Дойдохме да благодарим за всичко, което правителството направи. Никога досега не сме стигали толкова далеч в мечтите и амбициите си в България да се случват толкова стратегически инвестиции.“

Преговаряме с един стратегически инвеститор и тези преговори продължават в следващите месеци. Има две алтернативи – Турция и България, и всяка ще използва до последно своите възможности, за да наклони решението, коментира Плевнелиев.

По думите му, ситуацията в съседката ни е тревожна от гледна точка на правата на гражданите, а българската страна играе „по правилата“ и администрацията й в синхрон. Той посочи, че решението е икономическо, а „има моменти, в които Турция е по-атрактивна“, но докато не се подпише договор, и двете локации имат своите шансове.
Плевнелиев каза, че има още няколко компании, които потенциално разглеждат възможни локации в Централна и Източна Европа, „с които ще работим така, както работим и с „Фолксваген“. По думите му стратегическата цел е България да се превърне в голям производител на автомобили в бъдеще.

Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Автомобилния клъстер, каза, че това е най-бързо развиващият се бранш у нас в момента. Автомобилът на бъдещето ще бъде електрически, ще бъде автономен, посочи той и допълни, че България има шанс да заеме лидерска позиция в тази индустрия в Европа и дори в света заради развитата си софтуерна индустрия.

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че за целта имаме развити индустриални зони, създават се нови, процедурите стават по-бързи и се работи в образованието за създаване на кадри.

 

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Кои да са първите задачи на новия кмет?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close