Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Съд и Прокуратура » Надупчилите Митьо Очите излизат от затвора, слагат им електронни гривни
България Съд и Прокуратура

Надупчилите Митьо Очите излизат от затвора, слагат им електронни гривни

ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Повече от година арестуваните за убийството на гарда на Митьо Очите – Александър Алексиев-Водолаза и за опита за убийство на самия Димитър Желязков са преместени в корпуса на Централния софийски затвор и са изолирани в крилото, където са най-тежките престъпници – с доживотни присъди. Тодор Славов и Георги Иванчев са държани под строг режим, изолирани в карцер, въпреки че все още не са осъдени. Това стана ясно при гледането на мерките им за неотклонение в Специализирания наказателен съд.

„Двамата са в такива тежки условия, че са по-зле и от т. нар. смъртници и тези с доживотен затвор. Те нямат право на промяна на режима в по-лек, нямат право да работят. Изобщо нямат никакви права“, каза в залата адвокат Росен Петров, който дълги години е директор на Варненския затвор, а през 2014 г. е назначен за шеф на Главна дирекция „Изпълнения на наказанията“.

Припомняме, че Славов и Иванчев са зад решетките вече 3 години и 1 месец. Те бяха арестувани след стрелбата на 8-ми юни 2016 г. в ресторант 4 you, като получиха обвинения и като част от бандата на Божидар Кузманов-Кравата. Адвокатите на Иванчев и Славов за пореден път поискаха изменение на мерките им за неотклонение с мотива, че са възникнали нови обстоятелства, а именно – предявяването в съдебна зала на видеозаписите, които показват какво се случва пред 4 you във въпросната юнска вечер.

„Видно е, че е имало изключително дръзко противоправно нападение, от което Иванчев е бил длъжен да се защити. Ясно е как тази шпиц команда влиза в заведението. Какво е ставало вътре, е предмет на обвинителния акт“, каза адвокат Петров.

Според специализираната прокуратура обаче по делото не са налице нови обстоятелства, за да бъдат освободени подсъдимите. Държавният обвинител Росица Славова обяви, че на записите не се вижда агресивно оведение от страна на мъжете, влезли във 4you, пише Флагман. Те също не изглеждали въоръжени. Това се потвърждавало и от поведението на околните, които спокойно вървят покрай тях.

„Веднага след тяхното влизане започна паническо бягство на хората от заведението. Няма друго обяснение освен агресивното поведение на хората на Желязков“, контрира адвокат Иван Йотов.

Самият Тодор Славов пък заяви пред съда, че не разбира защо вече 3 години е държан зад решетките, след като се е защитавал.

„Прокуратурата хвърля вината само върху една група, но не ми е ясно защо не е разследвана другата група лица, която нахлува в заведението. Аз не съм нападал никого, а бях нападнат!“, заяви Славов.

Георги Иванчев също твърди, че е жертва във въпросната вечер.

„Обвиненията срещу мен са наистина тежки, но не виждам с какво са доказани. Вече 3 години аз съм в карцер, в запечатка. Аз не съм убиец“, каза Иванчев.

След като изслуша всички страни, състав на Специализирания наказателен съд с председател Стоян Тонев реши да измени мерките на двамата в „домашен арест“. Съдът обаче не се позова на изгледаните видеозаписи като ново обстоятелство, а на искането движението на арестантите да бъде следено от системата за електронно наблюдение, т. е. – със специални гривни. Според магистратите, ако бъдат пуснати на свобода, има вероятност Славов и Иванчев да извършат друго престъпление или да повлияят на свидетелите, които тепърва ще бъдат разпитвани по делото.

Съдът обърна внимание и на мотивите за решението на въззивната инстанция, която само ден по-рано оставя Иванчев зад решетките, но същевременно счита, че има аргументи за преквалификация на обвинението от опит за убийство в убийство при силно раздразнение или превишаване пределите на неизбежната отбрана.

„Съдът се е позовал на готовите експертизи, които все още не са приети по настоящото дело“, отбелязват в мотивите си специализираните магистрати.

Единствено председателят на съдебния състав Стоян Тонев подписа решението с особено мнение. Той не смята, че са налице нови обстоятелства, за да бъдат изменени мерките на Тодор Славов и Георги Иванчев.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли пробива под Водната палата?

  • Не, проектът унищожава част от крайбрежния парк на река Марица, прекъсва велоалеите и тротоара, заплашва основите на съседните къщи и на моста за панаира 45%
  • Да, този проект е нужен, защото трафикът се разраства, а пътят за регулиране на движението в големите градове са кръстовища на две нива. 31%
  • Първо да подложим проекта на голямо общоградско обсъждане и тогава ще преценя 10%
  • Проблемът не е транспортен, а политически и всяка от страните се стреми да извлече дивиденти 8%
  • Не ме интересува 7%

Начална дата: 26.10.2022 @ 10:27 | Крайна дата: 26.11.2022 @ 11:00

Зареждане ... Зареждане ...