Quantcast
Новини Пловдив » Свят » 50 г. от кацането на Луната, но съмненията са все така живи
Свят

50 г. от кацането на Луната, но съмненията са все така живи

Днес се навършват 50 години от кацането на екипажа на „Аполо 11″ на Луната. В мисията участват американските астронавти Нийл Армстронг,  Едуин „Бъз” Олдрин и Майкъл Колинс, а милиони хора по света наблюдават действията им.

„Аполо 11″ е изстрелян на 16 юли 1969 г. На екипажа са нужни четири дни, за да стигне до Луната. Лунният модул „Игъл“ с Армстронг и Олдрин се прилунява на 20 юли 1969 г. в 20 ч. и 17 мин. по Гринуич. Няколко часа по-късно – в 2 ч. и 56 мин. по Гринуич на 21 юли 1969 г. Армстронг стъпва на лунната повърхност и произнася прословутите думи: „Една малка крачка за човека – един голям скок за човечеството“. След 50 минути го последва Бъз Олдрин.

През всичките тези 50 години обаче съменнията, че човек е стъпвал на Луната са все така живи, и теориите на конспирацията не секват. Те варират от пълно отрицание на факта на стъпването на Луната до съмнения, че някои кадри са нагласени. Посочват се куп съмнителни обстоятелства, като това, че скалните образци, донесени от Луната, са идентични със скали, събрани от научни експедиции в Антарктика, или че американското знаме, забито от астронавтите, се вее, въпреки че на Луната няма ветрове.

Първата книга, която поставя под съмнение успешния полет, е „Ние никога не отидохме на Луната: Американската измама за тридесет милиарда долара“, издадена от Бил Кейсинг през 1974 г., две години след прекратяването на програмата „Аполо“.

През 1978 г. режисьорът Питър Хаямс създава филма „Козирог-1“, в който показва фалшифицирана мисия до Марс, заснета изцяло в студио. Използваният летателен апарат неимоверно много напомня лунния модул на „Аполо“, което става причина за спекулации и най-вероятно слага началото на разпространението на коспиративните теории за фалшифициране на стъпването на Луната.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...