Майонеза Краси
Новини от Пловдив » България » Чумата в Русенско удари трета ферма с хиляди свине, загробват живи животни край Сливо поле
България Важно

Чумата в Русенско удари трета ферма с хиляди свине, загробват живи животни край Сливо поле

Снимка: bTV
ДА ПОМОГНЕМ НА СЕЛО ТРИЛИСТНИК!

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира ново огнище на африканска чума по свинете (АЧС) в индустриална ферма в село Голямо Враново, община Сливо поле, област Русе. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ. Положителните проби са лабораторно потвърдени днес от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Засегнатият свинекомплекс е със затворен производствен цикъл, а в него се отглеждат около 30 000 животни. Това е третият случай на потвърдено огнище със заболяването АЧС в индустриална ферма в областта. Свинекомплексът в село Голямо Враново попада в надзорната зона около обявеното огнище в свинекомплекса в село Бръшлен.

Предприети са мерките за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Предстои принудителното убиване по хуманен начин и обезвреждането на всички заразени и контактни свине в засегнатия обект, както и на свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход, при спазване на изискванията на националното и европейско законодателство.

Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС.

БАБХ напомня, че АЧС е опасно и бързо разпространяващо се заболяване. Превенцията му изисква отговорност, стриктност в прилагане на правилата за биосигурност и последователност на мерките.

От днес започва евтаназирането на 40 000 прасета от свинекомплекса в село Бръшлен, Русенско. Умъртвените животни се заравят в терен край Сливо поле, някои от тях са били живи при заравянето. Междувременно земеделското министерство излезе с противоречива информация дали Гърция е спряла вноса на свинско месо от България.

Изкопът край Сливо поле е на метри от зърнопроизводствена база, птицеферма и автосервизи. Те доколкото знам промениха мястото на загробване. Няма да е тук, някъде другаде ще бъде, има взето решение, но не знам къде точно, обясни Николай Георгиев от Сливо поле, съобщи bTV.

Според ветеринарния лекар трапът отговаря на всички условия. Кой контролира загробването не стана ясно. Факт е, че дори и изискванията за предпазно облекло не са спазени. Липсва и обозначение за инфектирана зона.

„Има съгласуване с всички институции, които имат компетенции в тази област, всички са дали становище да бъде използвано това място за депониране на животните. Тъй като има някакви съмнения в тази насока, ние помолихме и община Сливо поле се съгласи и в крайна сметка депонирането ще се извършва оттук нататък на място, което е далеч по-удобно и отдалечено от населени места“, заяви представител на свинекомплекса.

Третият терен е в землището на село Ряховци, където се сбират подпочвените води.

„Тя водата се изтича в Дунава. Подпочвената върви тук на 5-6 метра, когато е по-високо нивото и все пак хората си ползват, както и аз имам сонда“, каза Валентин Димитров от Ряховци.

Съгласие на местните за изкопаването на трапа не е търсено.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли пробива под Водната палата?

  • Не, проектът унищожава част от крайбрежния парк на река Марица, прекъсва велоалеите и тротоара, заплашва основите на съседните къщи и на моста за панаира 45%
  • Да, този проект е нужен, защото трафикът се разраства, а пътят за регулиране на движението в големите градове са кръстовища на две нива. 31%
  • Първо да подложим проекта на голямо общоградско обсъждане и тогава ще преценя 10%
  • Проблемът не е транспортен, а политически и всяка от страните се стреми да извлече дивиденти 8%
  • Не ме интересува 7%

Начална дата: 26.10.2022 @ 10:27 | Крайна дата: 26.11.2022 @ 11:00

Зареждане ... Зареждане ...