Новини Пловдив » Кадър на деня » Магията на фолклора завладя Пловдив СНИМКИ
Кадър на деня Култура

Магията на фолклора завладя Пловдив СНИМКИ

За 25-ти път град Пловдив е домакин на Международния фолклорен фестивал – любимо за пловдивчани и гости на града събитие, което препълни Античния театър още в първия ден на откриването.

В изданието през 2019-та (от 29 юли до 2 август), участват представителни фолклорни състави от Испания, Индия, Грузия, Мали, Сърбия, а акцентът в годината, в която градът е Европейска столица на културата, е българското представяне. Участват Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ Плевен, Ансамбълът за народни песни и танци “Пазарджик”, Ансамбъл „Дилянка“ Пловдив, Ансамбъл „Чепино“ Велинград и Ансамбъл „Тракия“ Пловдив, които ще имат специален самостоятелен концерт на 1 август по повод 45-та годишнина от създаването ансамбъла.

Всяка вечер в 5-те дни на фестивала от 17.30 часа започват дефилетата на съставите. Те тръгват от „Дом Левски”, преминават по Главната улица и стигат до сцената на пл. „Стефан Стамболов”, където в 18.00 ч. изнасят кратки концерти.

Програмата продължава с официалните вечерни представяния на участниците на сцената на Античния театър от 20:00 ч. Входът е свободен.

В церемонията по откриването на XXV Международен фолклорен фестивал, която се състоя миналата вечер участваха колективи от Испания, Индия, Мали, Грузия, Сърбия, Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ Плевен и Фолклорен Ансамбъл „Тракия“ Пловдив. Приветствие от името на Община Пловдив към участниците, гостите и многобройната публика отправи заместник-кметът по култура и туризъм инж. Александър Държиков.

„Всяка година едни от най-добрите ансамбли пропътуват хиляди километри, за да покажат красотата и уникалността на фолклора на своята държава пред пловдивската публика и гостите на града на едно от най- емблематичните места – Античния театър. Пловдив е град с много имена и много лица. Разположен е на кръстопътя между Запада и Изтока, където историята и съвремието вървят ръка за ръка, а културата и изкуството процъфтяват в пъстро многообразие от древността до днес. Добре дошли! Вратите на Пловдив са широко отворени за хора, които искат да се потопят в един специален и уникален град, изпълнен с неповторим дух и атмосфера. Пожелавам успех на 25-ия Международен фолклорен фестивал, а на всички участници и гости незабравими моменти в Пловдив“, каза в приветствието си инж. Държиков.

Гала концертът и церемонията за закриване на XXV Международен фолклорен фестивал ще се състои на 2 август, петък, от 20 часа на Античния театър .

Още новини по темата

Пловдив домакин на Международния фолклорен фестивал до 2 август

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close