Quantcast
Новини Пловдив » Пловдив » Може ли един юмручен удар в корема да разкъса далака?
Крими Пловдив Съд и Прокуратура

Може ли един юмручен удар в корема да разкъса далака?

Любомир Младенов в съдебната зала.

Петорна съдебномедицинска експертиза ще нищи детайлите около бой на двама ученици във Френската гимназия преди 2 години

Ваня ДРАГАНОВА

Може ли един юмручен удар в корема да разкъса далака? Това е ключовият въпрос по делото за бой между двама ученици във Френската гимназия отпреди 2 години – на 20 април 2017-а. Спречкването започва между приятелите към онзи момент Веселин Лапков и Любомир Младенов, което седели на чинове един зад друг. В един момент Веселин се обърнал и светнал с телефона си в очите на Любомир, той му направил забележка и Веселин се извърнал и му ударил един цигански шамар – с опакото на ръката. Любомир също го ударил – в главата и с юмрук в корема. Веселин се превил от болка и бил изпратен в УМБАЛ „Пълмед“, където още същия ден му била направена спешна животоспасяваща операция, при която му е премахната слезката /далакът/.

Сега Любомир е подсъдим за нанасянето на тежка телесна повреда и делото тече по съкратената процедура без разпит на свидетели, но и без признаване на вината. Така решаваща е съдебномедицинската експертиза, но тримата лекари, които са я изготвили, не са на едно и също мение. Докторите Бенямин Анави и Борис Пеев смятат, че разкъсването на слезката може да е в резултат на юмручния удар, шефът на Съдебна медицина д-р Марин Балтов обаче е на особено мнение, което гласи, че при известната фактология Любомир не би могъл да нанесе на Веселин удар с такава сила, че да разкъса слезката, и най-вероятно този орган е бил увеличен и към момента на нанасянето на травмата. Косвено доказателство, че ударът не е бил много силен, е  липсата на синини, подутини и т. н. по тялото на Веселин, или поне такива не са описани в медицинската документация. Нападнатият Веселин е момче със заболявания и за последните 9 години има издадени 126 амбулаторни листа.

Д-р Анави обаче е категоричен, че заболяванията му не са от типа, който води до увеличение на далака.

Така по делото беше назначена повторна съдебномедицинска експертиза – този път от петима лекари. Тяхното заключение ще бъде изслушано на 27 септември.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...