Quantcast
Новини Пловдив » Случка на деня » Подписаха договор за подобряване качеството на въздуха в Пловдив
Случка на деня

Подписаха договор за подобряване качеството на въздуха в Пловдив

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът на Пловдив Иван Тотев подписаха договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за Община Пловдив за дейности по подобряване качеството на атмосферния въздух.

Средствата в размер на 13 862 232,11 лв. са изцяло осигурени от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“

Предвидените дейности по проекта са в изпълнение на Програмата на Община Пловдив за подобряване на качеството на атмосферния въздух за периода 2018-2023 г., в която се предвижда подмяната на отоплителните устройства на твърдо гориво, използвани за отопление от домакинствата в града.

С изпълнението на проекта ще се намали количеството емисии на фини прахови частици (ФПЧ10) и азотни оксиди, които са с източник на битовото отопление с твърдо гориво. Целта е печките на твърдо гориво да бъдат заменени с отопление на газ, на електричество, на пелети или друг вид дървесна биомаса и или с парно.

Проектът ще се развива в два етапа.

Първи етап ще продължи до 31.05.2021 г. В този срок ще се проведе проучване нагласите на населението, използващо дърва и въглища за отопление, както и поредица от мащабни разяснителни кампании.

Вторият етап ще продължи не по-късно от 31.12.2023 г., когато ще се извършат дейностите по подмяната на стационарни индивидуални и многофамилни домакински горивни устройства на твърдо гориво, с отоплителни устройства, отговарящи на специфични технически параметри.

Срокът за изпълнение на дейностите е 52 месеца.

За запознаване на пловдивчани с Програмата и условията, при които ще се реализира проекта е подготвена кратка информация, която е публикувана на сайта на Община Пловдив plovdiv.bg

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...