Quantcast
Новини Пловдив » България » Адв. Марин Марковски: Прокуратурата нарушава Конституцията с публикуването на доказателства
България Важно Съд и Прокуратура

Адв. Марин Марковски: Прокуратурата нарушава Конституцията с публикуването на доказателства

Марин Марковски

Всяка една публикация „Той е виновен“ е против конституционната норма, че всеки е невинен до доказване на противното, заяви пред Нова адвокат Марин Мраковски, след като вчера прокуратурата публикува част от доказателствата по случая „ТАД груп“. Покрай качването на файловете в интернет изтекоха личните данни на Бойко Борисов, Сотир Цацаров, Делян Пеевски и на почти всички прокурори у нас.

„Всеки един политически акт на прокуратура, съд, следствие е неправомерие, безмислен и опасен. Когато се преценява дали нещо е правилно, или не, оценките са две. Едната е морална, другата е правна. Законът е това правило, без което обществото не може да живее нормално. Досега не се е случвало прокуратурата да изнесе доказателства публично, за да убеди обществото, че е права. Това обаче е нередно. Когато една авторитетна институция направи нещо подобно, това означава, че тя убеждава хората, че даден човек е извършил престъпление. Опасно е, защото тези доказателства не са достатъчни. Според конституцията всеки е невинен до доказване на противното. Нарушаването на конституционната норма не е цивилизовано”, коментира Марин Марковски.

В студиото беше и юристът Марин Киров. „Ниското доверие в институциите благоприятства изкривяването на информацията. Защо беше показан част от доказателствения материал, ние не можем да знаем. Някой от седмици се опитва да ни обеди, че прокуратурата действа без доказателства и атакува конкретна фирма. Формира се неправителствен сектор и граждански натиск, който иска да обвърже този случай с един по-мащабен сценарий, който да се отнесе до въпроси за протести през есента. Прокуратурата отговори малко извънредно. Времето ще покаже дали този отговор на институцията е правилен”, каза той.

Още новини по темата

Спецпрокуратурата огласи лични данни Борисов, Цацаров и Пеевски и прокурори, громейки хакерите
Спецпрокуратурата търси главния редактор на „Бивол“ с европейска заповед
Спецпрокуратурата публикува данни, че Кристиян е ровил около Борисов, Цацаров и Пеевски

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...