Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Агро » Съединение настръхна, всички прасета под ножа, гласи заповед
Агро Бизнес Важно Регион

Съединение настръхна, всички прасета под ножа, гласи заповед

prase
Прасетата лягат под ножа

Само Царимир отлага масовото свинско клане, засега

Всички села в община Съединение трябва да изколят домашните си прасета, защото попадат в санитарната 20-километрова зона на свинекомплекса в село Пищигово, Пазарджишко. Това научи ПловдивПрес от разтревожени стопани. Заповедта за масовото изтребление е разлепена по селските кметства и всява ужас у стопаните. В Пищигово гледат около 2500 прасета, а комплексът е заприличал на секретно военно поделение – три електрически огради срещу диви животни, няколко санитарни кордона, всяко превозно средство, влизащо и излизащо, се проверява и зверски се дезинфекцира, хората също.

Единствено Царимир е извън обхвата на санитарната зона и домашните гудета ще живеят, засега.

Кметовете на четири села от Община Съединение по собствена инициатива участвали в заседанието в Пазарджик вчера, където земеделската министърка Десислава Танева разясни процедурите по обезопасяване на районите, застрашени от африканската чума по свинете.

Това са Върбинка Тотева на Церетелево, Дафина Христева на Малък чардак и управниците на Голям чардак Величко Кансъзов и на Найден Герово Атанас Арабаджийски.

Видели сме се в чудо, как да колим здрави животни, те имат още два-три месеца угояване, мръвка не са вързали, а трябва да ги бастисваме, ядосват се хората.

В някои стопанства вече свинските погребения започнаха. В Правище Марин Георгиев пътувал спешно да си купи хладилник за 800 лева, за да набута вътре пържолите от 200-килограмовата си свиня. Човекът се ядоствал, по Коледа можел бая пари да изкара от бутовете на расовото животно.

Този уикенд в Съединение се очаква да настъпи масово клане на домашни прасета. „Дадоха ни отсрочка ден-два“, после ще минават и ще трепят наред, обясни свиневъд с малко стопанство от Съединение.

Заповедта на областния шеф на Агенцията по храните д-р Камен Янков уточнява всички зони из Пловдивско, където прасетата трябва да паднат под ножа (ВИЖ ДОЛУ).

Сега по никое време ще колим, а зимата ще гладуваме, негодуват хората.

„Хората недоволстват, но това е заповедта. Сега чакаме да одобрят местат за загробване на останките“, коментира пред ПловдивПрес кметът на Съединение Атанас Балкански.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...