Новини Пловдив » Важно » Скандалите за избор на ректор на МУ ескалират, Баташки влиза остро срещу дуото Мурджева – Костянев
Важно Здраве Образование Общество

Скандалите за избор на ректор на МУ ескалират, Баташки влиза остро срещу дуото Мурджева – Костянев

  • Притискали Студентския съвет да избере от своята квота правилните делегати за Общото събрание

ПловдивПрес

Скандалите в битката за ректор на МУ ескалират, заради липсата на прозрачност при подготовката и съмненията за развихрящо се задкулисие, показват събитията от последните дни.

Проф. Илия Баташки поиска от настоящото ръководство да предостави пълния списък на представителите на Общото събрание (ОС), които ще излъчат на 13 септември новия ректор. Енергичният хирург настоява в писмо до ректора (с удължен мандат) проф. Стефан Костянев да разкрие подробно състава на ОС, като посочи име, фамилия и квота, от която е определен/излъчен съответния представител на академичния състав, редовни докторанти, студенти и административен персонал, за избор на ректор на 13 септември 2019 г.

Запитването бе направено с писмо по Закона за достъп до обществена информация, гласи прессъобщение, разпратено до медиите, в които проф. Баташки твърди, че е единствен кандидат за ректор. „Тъй като съм единственият кандидат за ректор на университета, смятам, че аз и всички останали, които се включат в надпреварата, могат да разполагат с тази публична информация“, заяви проф. Баташки. Според него по този начин се гарантира прозрачното протичане на избора по строго определени правила, без да се допускат манипулации и натиск. Затова за всички е изключително важно как е формиран съставът на Общото събрание.

Проф. Костянев обаче отказва да предостави имената на членовете ОС, като връща писмо, в което препраща към към проф. д-р Мая Кръстева, председател (с изтекъл мандат) на ОС на МУ – Пловдив за получаване на исканата информация.

Според проф. Баташки тези добре премислени ходове на настоящото управление показват недвусмислено, че манипулацията и агитацията са в ход, независимо от официално обявения отпуск.

„А че умее да манипулира мнението на хората – за два мандата екипът на проф. Костянев е успял да ни демонстрира не веднъж. Не мога да подмина споделените с мен наблюдения, че върху студентите от Студентски съвет също е оказван натиск за вкарване на точно определени и удобни докторанти и студенти“, твърди проф. Баташки.

„Явно проф. Костянев е забравил и още нещо – че пълномощията на председателя на Общото събрание са прекратени на 13 юли 2019 г., когато реално приключи и неговият управленски мандат. Неговите очаквания са проф. Кръстева да организира събранието за избор на нов ректор в нарушение на закона, макар това да е негово задължение, след като самоволно и без причина удължи мандата си и се надява да си осигури трети „скрит“ мандат“, коментира маститият хирург.

До момента на официалната интернет страница на МУ – Пловдив липсва всякаква информация за списъчния състав на Общото събрание.

ПловдивПрес припомня, че освен проф. Баташки и проф. Мурджева, в надпреварата за ректор са изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. д-р Карен Джамбазов и деканът на Медицинския факултет проф. Николай Бояджиев.

В медийното прстранство силно впечатление прави, че единствено предизборната кампания на сегашния зам.-ректор Мариана Мурджева тече активно и в летните отпускарски дни. През няколко дни Нова ТВ пуска скрити пиари на проф. Мурджева ту сред студенти франкофони, ту сред китайски стоматолози, а появата й в клипчетата стои доста скалъпено и се натрапва единствената цел – да се покаже в национален ефир. Бодрите репортажчета са дело на настоящият пиар на Костянев и много близък приятел на фамилията на Мурджева Илиян Велков, известен доскоро като Густо ми е Велков в закритото заради погазване на журналистическата етика предаване „Господари на ефира“.

Рекламата на Мурджева не е изненадваща, защото е публична тайна, че тя е е човекът на настоящия ректор проф. Стефан Костянев, който дава мило и драго да я наложи като най-добрия кандидат, за да продължи политиката на настоящето ръководство на университета за т.нар. „трети ректорски мандат“.

Но все повече се натрапва и версията, че настоящият ректор проф. Стефан Костянев е заложил като план „Б“ мината „Служебно ръководство“. Тогава думата няма да имат академичните медицински среди в Пловдив, а Министерство на образованието ще поеме командването на парада, разбира се с местна скрита логистична подкрепа, коментират научни работници от средите на медицината.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Кои да са първите задачи на новия кмет?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close