Новини Пловдив » България » Кристиян хакнал база данни и ги продал за 15 хил. лв. на конкурент
България Важно Съд и Прокуратура

Кристиян хакнал база данни и ги продал за 15 хил. лв. на конкурент

Кадър: Bulgaria ON AIR

15 000 лв. взел Кристиян Бойков от бизнесмен, за да му продаде база данни на фирма, с която били в конкуренция. Младежът съобщил новината на колегите си от “ТАД Груп”, заливайки се от смях. Това стана ясно от разпити, които прокуратурата разпространи в петък.
“Каза също, че купувачът му дал половината от тази сума на ръка в брой, а остатъка ще му плати по-късно по друг начин”, разказал пред разследващите един от колегите на Кристиян.
Той дори хакнал сайт по заръка на Бойков. Случката се разиграла след лъжа, че фирмата ще става клиент на “ТАД Груп”, пише „24 часа“.
“Той буквално ми каза, че говорил със собственика на “А”. Това стана през април 2019 г., не помня точната дата. Тогава намерих уязвимост, без да ползвам готови програми, а с ръчно претърсване. След това в личен чат пратих линк на Кристиян. После не знам той какво е направил с уязвимостта. Веднага след това Кристиян се обади по телефона на някого и му каза, че съм успял да хакна сайта на “А”. Същия следобед, когато Иван Тодоров дойде в офиса ни, Кристиян му съобщи и на него, че съм хакнал сайта на “А”. Тогава се усъмних, че той ме е излъгал, че “А” ще станат наш клиент. По-късно проверих в системата на фирмата ни и видях, че наистина няма сключен договор с тях”, разказва младежът.
Оттогава той станал много по-внимателен към нещата, които Бойков му подавал.
Кристиян опитал пак да накара колегата си да хаква фирма. Споменал, че друга предложила 2000 лв., ако открият уязвимост.
Бойков дори държал външен харддиск, на който имало 500 гигабайта източени бази данни на клиенти и хакнати фирми. От контрагентите на “ТАД Груп” копирал информацията, без да им казва и да има това право. “Спомням си, че имаше имена, презимена, дати на раждания, ЕГН-та, имейли, айпи адреси”, посочва колегата на Кристиян. Той разгледал съдържанието, но в присъствието на Бойков.
Няколко дни по-късно 20-годишният пловдивчанин му се похвалил, че е ударил голяма база данни. “Съдържаща регистрационните номера на много автомобили, както и лични данни на техните собственици – имена, ЕГН-та, имейли. Кристиян ми каза, че ги държи на много сигурно второ място и има информация за всички автомобили в България и техните собственици”, описва информацията свидетелят.
“Иван Тодоров и Кристиян имаха специални отношения, повече от просто шеф и служител”, посочват колегите на двамата. Те измислили схемата с хакването на фирми, които после да ги наемат.
Всеки удар се правел след съгласието на Тодоров. Дори веднъж Бойков казал, че може да удари държавна институция, а шефът на “ТАД Груп” отвърнал: “Ми дай да ги видим какво имат”.
От прокуратурата оповестиха още и чатовете в телеграм между членовете на фирмата. Един от тях е от 5 март. Тодоров и Бойков си пишат за служител, когото ще наемат. “Ти си решил сериозно да ги вземеш всичките обаче”, казва Бойков. “Ще свалям правителството, ха-ха”, отвръща Тодоров.

Още по темата 

Спецпрокуратурата публикува данни, че Кристиян е ровил около Борисов, Цацаров и Пеевски

Повдигнаха обвинения на Кристиян Бойков и шефовете му от „ТАД Груп“

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Кои да са първите задачи на новия кмет?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close