Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Не забравяй, Пловдив! Как „Цар Освободител“ стана „Адолф Хитлер, а „Велико Търново“ – „Мусолини“
Важно Градът Култура Не забравяй

Не забравяй, Пловдив! Как „Цар Освободител“ стана „Адолф Хитлер, а „Велико Търново“ – „Мусолини“

Сахат тепе (вдясно) било известно в началото на ХХ в. като Юнашки хълм. През 1905 г. официално е именувано Данов хълм във връзка с юбилея на възрожденския книгоиздател Христо Г. Данов. През 50-те години на миналия век тепето е наречено Хълм „Васил Коларов”.
Сахат тепе (вдясно) било известно в началото на ХХ в. като Юнашки хълм. През 1905 г. официално е именувано Данов хълм във връзка с юбилея на възрожденския книгоиздател Христо Г. Данов. През 50-те години на миналия век тепето е наречено Хълм „Васил Коларов”.

 

Владимир БАЛЧЕВ избра Plovdiv-press.bg за своята авторска рубрика „Не забравяй, Пловдив!“, в която разказва важни и интересни моменти от историята на града ни, както и истории за бележити пловдивчани и гости на Пловдив. Всички статиии са плод на изследователската дейност и задълбочените проучвания на Балчев през годините в архивите и в множество чужди библиотекиВ днешната статия историкът Владимир Балчев припомня за неуспешната инициатива да се построи голям християнски храм на най-високото тепе на Пловдив.


Четем в романите, че през XIX в. Шерлок Холмс живеел на ул. „Бейкьр стрийт “ в Лондон. Знае се, че Шерлок Холмс е литературен герой и на ул. „Бейкър стрийт” никога не е имало такава детективска кантора. Улицата обаче си е на мястото, както и къщата. Нищо че са минали много повече от сто години.

От старите имена на пловдивските улици през XIX в. е запазено само едно. Други просто няма. Няма и справочници, които да те упътят. Така че под тепетата пътуването във времето е невъзможно. И как да бъде другояче, след като през XIX в. улиците се водели по имената на големците, които живеели там. Да речем „Сокак Саид ефенди”. Умре ли Саид ефенди, ще нарекат улицата на хаджи Ариф ага. През 1894 г. се споменават улиците „Доктор Рашко“ и „Чомакова“. Всъщност това са двата края на днешната улица „Съборна” , която журналистите наричали ту „Александровска”, ту „Св. Богородица“, ту „Св. Костадин“ или „Св. Константин“. През 1931 г. „Съборна“ тържествено била прекръстена в улица „Митрополит Максим“. Трогнат от жеста, дядо владика отправил гореща благодарност към общинарите. След 1944 г. улицата набързо била преименувана в „Максим Горки” , а през 1990 г. едва не стана „Христо Г. Данов“. Ето как една улица събира през годините поне шест имена.

През 1894 г. техническият отдел при общината отправил молба към кмета да се назначи комисия, която да направи списък с имената на улиците, тъй като предстояло изготвянето на градоустройствен план. Втората молба била през 1896 г., но и тя останала без отговор. В края на краищата планът бил отпечатан без имена на улиците.

Все пак комисия била съставена, но чак през 1901 г. По това време много от градовете у нас вече били решили проблема. Пловдив останал на опашката и тепърва трябвало да се оправя с хаоса. В комисията привлекли хора, които били наясно колко отговорна е задачата им. Те осъзнавали, че имената на улиците пазят паметта на града. Памет за личности и важни събития. Започнали с личностите. Стигнали до вицеконсула на Австро-Унгария Юлиус фон Аделбург. В началото на 1878 г. комендантът на Пловдив Али Хайдар паша се опитал да изгони грабители и подпалвачи, които започнали да разбиват магазиите по главната търговска улица на Пловдив (днешната улица „Райко Даскалов”) и се опитвали да опожарят сградите. Имало опасност да изгори целият град. Пашата се опитал да ги спре, но грабителите насочили оръжията си срещу него, а войниците не подкрепили коменданта. Али Хайдар паша напуснал улицата и с конния си ескадрон пристигнал в консулството на Австро-Унгария, което се намирало на Небет тепе в близост до арменската църква „Сурп Кеворк”. Там Али Хайдар паша помолил Юлиус фон Аделберг да поеме управлението на града. Тъй като Австро-Унгария била главният поддръжник на турците, Аделберг се ползвал с изключителен авторитет. С гавазите на консулството и конния ескадрон на коменданта, дипломатът успял да угаси пожарите. На следващия ден привлякъл на помощ австрийските и немски служители в турската войска (главно лекари и аптекари). Така бил спасен Пловдив. Затова комисията единодушно решила улицата до храма „Сурп Кеворк” за вечни времена да носи името „Юлиус фон Аделбург”. Пак през 1930 г. улица в западния край на града получила името на Огюст Дозон, изключителен учен и защитник на българите, вицеконсул на Франция в Пловдив през 60-те години на XIX век. Тъй като Капана бил нещо като музей на местната индустрия, старите названия били запазени в превод – „Златарска” (Куюмджи чаршъ), „Въжарска” (Мутафчи чаршъ), „Шивашка” (Дикиджи чаршъ), „Медникарска” (Казанджи чаршъ), „Обущарска” (Папукчи чаршъ) и тъй нататък. Просто вървиш по улиците, четеш табелките и попадаш в света на миналото. Така за няколко месеца уточнили названията на 400 улици.

Комисията била разпусната, а общинарите заявили, че новите названия са за вечни времена. Оказало се обаче, че в Пловдив вечността трае твърде кратко. Още през 1906 г. била съставена нова комисия, следващите били през 1925, 1930 и 1934 г. . Избрани уж за изчистване на стари грешки, комисиите оставяли след края на мандата си нови недоразумения. Извън това общинските съветници и партийните лидери постоянно излизали с нови предложения. Понякога и чиновници приемали ролята на кръстници. Така в Пловдив се появили улиците „Цар Данаил”, „Цар Радо”, „Цар Владо”. Лично председателят на Българския археологически институт Богдан Филов известил общинарите, че такива царе няма в българската история, като намеква, че е обидно град като Пловдив да робува на невежеството.

Оказало се обаче, че политиката върви ръка за ръка с невежеството. През 1930 г. улица „Юлиус фон Аделбург” била закрита и присъединена към ул. „Константин Стоилов”. Огюст Дозон, автор на българска граматика със съпоставителни таблици на 11 езика, издал също сборник с български народни песни, бил зачеркнат от поредната комисия и названието на улицата станало „Н. Козлов”. Всъщност не е Козлов, а възрожденският поет Никола Козлев, който заема достойно място в литературната история, но няма нищ общо с Пловдив. Не може да става и дума за сравнение с Огюст Дозон, който през 1867 г. настоял френското правителство да подкрепи искането за създаването на висше училище в Пловдив за подготовка на учители.

Намесата на политиката в наименованията на улиците ражда истински безумия. През 1941 г. булевард „Цар Освободител“ взел името „Адолф Хитлер“, ул. „Велико Търново“ била наречена „Бенито Мусолини“, а булевард „Васил Априлов“ станал „Виктор Емануил ІІ“. След 1944 г. започнало масово кръщаване на улици и площади. През 50-те години Пловдив се сдобива и с булевард „Мао Цзе-дун“, който по-сетне станал „Димитър Благоев“, а днес е „Източен“. Намериха се улици и за увековечаване на X конгрес на БКП, на ленинските съботници…

Възродителният процес“ бе възобновен след 1990 г. Уж принципът беше да няма преходни политически фигури, да се търсят знакови събития и личности в родната история, но не би. Именно тогава площадът, който отпреди 160 години е известен като „Св. Неделя”, ненадейно получи името на политик от времето на прехода. Така и не остана улица, за да се обозначи всепризнатия факт, че Пловдив е духовната столица на Българското възраждане.

Не забравяй, Пловдив!

Вицеконсулството на Австро-Унгария било току под върха на Небет тепе в близост до арменската църква „Сурп Кеворк”

Огюст Дозон (1822 – 1890) е френски вицеконсул в Пловдив от 20 декември 1865 до 4 април 1869 г.

Така изглеждала днешната улица „Цанко Лавренов” през 30-те години на миналия век. Преди Освобождението била известна с името „Деве багран”, от 1904 г. получила името „Георги Вълкович”, после станала ул. „Куртович”. След 1944 г. улицата е наречена „Старинна” и едва в по-ново време прие името на художника Цанко Лавренов.

През 1937 г. Небет тепе получило името на новородения престолонаследник княз Симеон.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Как предпочитате да гласувате?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...