Quantcast
Новини Пловдив » Общество » Барелефът на свещеника, заклел въстаниците в Копривщица, изчезна от Джумаята
Общество Пловдив Случка на деня

Барелефът на свещеника, заклел въстаниците в Копривщица, изчезна от Джумаята

Паметната плоча с липсващия берелеф.

Барелефът на свещеника Никола Белчов, заклел въстаниците в Копривщица през 1876 г., изчезна от Джумаята. За липсата съобщи читател на ПловдивПрес.

Барелефът се намира в зоната около Римския стадион, която е осветена през нощта и се охранява 24 часа. Въпреки това барелефа го няма на мястото, а охранителите не знаят нищо за случая.

Никола Белчов е роден през 1833 г. в Копривщица. Учи в класното училище в Копривщица при Найден Геров. В 1850 г., заедно с други младежи заминава за Пловдив.

През 1875 г. се завръща в Копривщица и служи в църквата „Успение Богородично“. Избран е за член на местния градски смесен съвет и за училищен настоятел. Той е сред 11-те местни мъже, които са повикани от Георги Бенковски във възобновения местен революционен комитет през януари 1876 г. Заедно със зет си Филип Бояджиев започва да отлива от олово и бронз лъвчетата за шапките на въстаниците. На 2 май ордите на Хасан бей подкарват навързани 64 души, между които е Никола Белчов, към Златица, а оттам през Панагюрище в Пазарджик и Пловдив. Там е затворен в Караулхан, където е подложен на жестоки разпити, издевателства, мъчения и гаври. Заедно с Цоко Будин и Тодор Душанцалията е осъден на смърт и обесен.

Оригиналният вид на паметната плоча.
Снимка: Уикипедия

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...