Новини Пловдив » Важно » Гешев предлага: Даването на подкуп става нарушение, а не престъпление при подаден сигнал
Важно Съд и Прокуратура

Гешев предлага: Даването на подкуп става нарушение, а не престъпление при подаден сигнал

Иван Гешев

Ваня ДРАГАНОВА

Кандидатът за главен прокурор Иван Гешев предлага наказателната отговорност за даването на подкуп да отпадне или да бъде заменена с административна, т. е. с една глоба, ако човекът подаде сигнал на компетентните органи. Това е записано в концепцията му за развитието на прокуратурата, внесена във Висшия съдебен съвет.

В момента по смисъла на Наказателния кодекс престъпление е както взимането, така и даването на подкуп. „Изключването на наказуемостта или създаването на възможност за замяна на наказателната отговорност с административна за лицето, дало подкуп, ако доброволно съобщи на компетентните органи, макар и не незабавно, дори и когато неправомерното му поведение е било изцяло доброволно, а не в резултат на упражнено изнудване, би увеличило съществено активността на гражданите да съобщават за подобен род негативни явления“, е записано в концепцията на Гешев. Нататък той говори за търсене на „разумен баланс“ при прилагането на тази привилегия.

Иван Гешев смята и че е наложително да се обмисли отпадането на наказателната отговорност за провокация към подкуп по чл. 307 от НК. Този член гласи: „Който преднамерено създава обстановка или условия, за да предизвика предлагане, даване или получаване на подкуп с цел да навреди на онзи, който даде или приеме подкупа, се наказва за провокация към подкуп с лишаване от свобода до три години.“

Гешев е на мнение и че делата за корупция може да се ускорят, ако и за престъплението „подкуп“ може да се сключва споразумение. Това според него би трябвало да става, ако рушветът е на стойност до една минимална работна заплата.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Кои да са първите задачи на новия кмет?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close