Новини Пловдив » Важно » Охранителна фирма отнесе глоба за недостатъчна почивка на служител
Важно Съд и Прокуратура

Охранителна фирма отнесе глоба за недостатъчна почивка на служител

Съдeбната палата в Плодвдив.

Ваня ДРАГАНОВА

Охранителна фирма беше глобена с 1500 лв., защото не осигурила задължителната по Кодекса на труда почивка от 12 часа между  двете смени. Става дума за дружеството „Крон Секюрити“, което охранява магазин „Лидл“ на бул. „Източен“. При проверка от страна на Инспекцията по труда било установено, че на 30 ноември 2018-а охранителят бил на работа до 22 часа, а на другата сутрин – на 1 декември, застъпил в 7 сутринта. Така почивал само 9 часа.

Фирмата била санкционирана с 2000 лв. и обжалвала наказателното постановление. В хода на делото пред Пловдивския районен съд служител на „Крон Секюрити“ обяснил, че когато разбрал, че охранителят е на работа до 22 часа на 30 ноември, променил графика и човекът застъпил на смяна отново в 11 часа на другата сутрин, а до това време дежурял друг служител. После обаче обяснил, че видял графика за декември чак на 27-28 число. При това положение съдът намира, че графикът не бил могъл да променен със задна дата, „освен ако свидетелят не притежава способност да се връща назад във времето“.

Така магистратите намират нарушението за доказано, но намаляват глобата до 1500 лв., колкото е минималният размер по закон, защото това е първи случай за тази фирма.

Решението подлежи на обжалване пред Административния съд в Пловдив.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Кои да са първите задачи на новия кмет?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close