Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Приятел в нужда се познава, или как Борисов посочи Зико
Важно ИЗБОРИ 2019 Мнения Политика

Приятел в нужда се познава, или как Борисов посочи Зико

Рамо да рамо...

 

Ваня ДРАГАНОВА

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който наскоро показа как се печелят избори с обиколки с джипа из цялата страна и разговори по ремонтиращите се пътища от типа „Как е наборе, плащат ли?“, има проблем с Пловдив. Тук ГЕРБ спечели последните два местни вота със статистически пренебрежима преднина, въпреки милионите, които държавата наля в града. Категорично десният Пловдив е единственият от големите градове, в който ГЕРБ печели с лекота национални и европейски избори, но на местния вот закъсва и резултатът се колебае до малките часове в нощта след балотажа.

Очаквано при тази фактология Иван Тотев не е сред любимците на Борисов и преди двайсетина дни сегашният кмет обяви, че няма да се кандидатира пак. Кръгът около него направи отчаян ход да запази позициите си, като въпреки това го номинира на всички районни събрания на партията. Би следвало да е ясно, че това няма да мине пред Борисов, но надеждата умира предпоследна, защото е ясно, че последен умира меракът.

И започна едно мислене кого Борисов ще избере – номинирания първо в район „Северен“ Здравко Димитров или някой от районните кметове – Георги Стаменов, Костадин Димитров или Димитър Колев.

Тотев и хората около него в местната организация на ГЕРБ са от кръга на пратения вече в девета глуха Цветан Цветанов и за да е сигурен, че залага на свой човек, Борисов посочи Зико. Двамата са близки приятели от години, гледат заедно мачове – за последно финала за Купата на България, Борисов отпуска пари за пътя Пловдив – Асеновград, Зико движи ремонта, двамата го инспектират съвместно и накрая премиерът определя свършеното като „мазен път“.

В някои отношения Здравко Димитров е изключение в практиката на Борисов – през 2015-а той се кандидатира за кмет на Пловдив срещу Иван Тотев, без да напуска ГЕРБ и с подкрепата на Реформаторския блок. Вместо партийна сеч, последва коментарът на Борисов: „Зико ми е приятел, но Иван Тотев е кандидатът на ГЕРБ!“ Впрочем партийна сеч имаше, но не за Зико, а за герберите, които го последваха в това начинание. Те бяха изключени от партията, а Здравко Димитров – назначен за областен управител.

Лоялността на Зико към Борисов не подлежи на коментар – в кабинета му в областната управа има портрет на лидера в генералската униформа, сложен в рамка. Зико не вижда нищо лошо в модела, при който всеки, който има зор, се обръща към Борисов, и той нарежда как да се реши проблемът, включително и на парламента. „Факт е, че когато той каже нещо да се случи – за майки, деца, учители, полицаи… то става. Ако някой изпадне в беда в чужбина, Борисов праща самолет. Факт е, че той много бързо разбира какъв е проблемът и реагира веднага… Борисов го е казал: „Има избори, някой друг да ги спечели и да започне да действа по друг начин.“ Хората го искат и всъщност няма нищо лошо в това нещата да зависят от един човек, когато той е нормален и решителен“, каза той в интервю за ПловдивПрес през м. г. Тези примери са показателни, иначе доказателства за чинопочитанието, с което Зико се отнася към Борисов, има още доста.

Двамата имат и един много важен общ приятел – пловдивския митрополит Николай. Така че Зико тръгва към изборите не само с подкрепата на партийния си началник. А по някакъв начин и с тази на Началника на началника. Добре известно е кого Борисов нарича Началника, гледайки нагоре.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...