Новини Пловдив » Важно » Проф. Илия Баташки: Ректорът на МУ трябва да създава каузи, които да обединяват
Важно Здраве Интервю Мнения Образование Общество

Проф. Илия Баташки: Ректорът на МУ трябва да създава каузи, които да обединяват

Проф. д-р Илия Баташки
Проф. д-р Илия Баташки

Уверен съм, че на първо място в работата на всеки ректор трябва да стоят студентите, а след това да е грижата за академичното развитие на колегите

Напуснах Медицинския институт на МВР по свое желание, за да следвам мечтата си да се върна в МУ-Пловдив като ректор, защото само така мога да дам повече на университета, чийто възпитаник съм

 

Д-р Илия Баташки е професор по обща хирургия от 2014 г., доцент става през 2006 г., година преди това защитава дисертация на тема „Качество на медицинското обслужване в хирургичните звена на МБАЛ „Пловдив“ АД, за което му е присъдена научната степен „Доктор по медицина“. 
• Научните интереси и практико-приложни разработки и постижения корелират със социално-значимата проблематика на остър хирургичен корем; колоректална хирургия; пластично-възстановителна и естетична хирургия; онкологични проблеми и усложнения при бременност и др. През годините на професионално израстване широко застъпено е развитието на мениджърския му поглед/почин върху проблемите на модерния здравен мениджмънт и управление на болничната помощ. Мениджърския му подход е категоричен и се отличава с възходяща мотивация на хората и поставянето им като главен фактор в здравното заведение. „Хората в болницата не са нито персонал, нито ресурс – те са „пазителите на човешкото здраве“ и заслужават всичките ни усилия“ – е управленското кредо на професор Баташки. 
• В резултат на дългогодишния управленски и професионален опит като хирург е написал и участвал в създаването и публикуването като автор и съавтор на над 180 статии и публикации в областта на спешната хирургия, пластично-възстановителната хирургия, социалната медицина, гинекологията, вътрешните болести и здравния мениджмънт. Съавтор е на учебници по хирургия и по спешна хирургия за студенти медици, студенти по дентална медицина. Притежава отлични хирургически умения, които е развивал непрекъснато въпреки административните и ръководните длъжности, които заема в УМБАЛ-Пловдив, УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив, МБАЛ „Св. Патлеймон“-Пловдив и Медицинския институт към МВР. 
• Член е на Българското хирургическо дружество, а от 2008 г. е член на редакционния съвет на списание „Хирургия“. 
• Награден е с ПОЧЕТЕН МЕДАЛ на МВР за проявена инициативност, постигнати високи и трайни резултати при изпълнение на служебните задачи.

Проф. Илия Баташки, официален кандидат-ректор на МУ-Пловдив, даде обстойно интервю единствено пред Plovdiv-press.bg, в което разгърна идеите си за управление на ключовия за България вуз. 

 

Интервю на Спас КУЗОВ


– Проф. Баташки, защо решихте да се кандидатирате за ректор на Медицинския университет в Пловдив?

– Прецених, че мога и имам какво да дам за израстването на университета, с който съм свързан повече от 35 години. На практика целият ми живот – от приемането ми за студент, преподавателската и голяма част от научната ми кариера са свързани с него. Тук своето образование получиха и синовете ми, а сега в МУ-Пловдив развиват медицинската наука.

Реших да се кандидатирам, защото смятам, че мога да допринеса за утвърждаване на достойното му място в обществото и за бързото му развитие в национален и световен мащаб. Освен това умея да водя диалог с останалите институции – министерствата и Съвета на ректорите, но съм убеден, че мога да отстоявам позицията на Медицинския университет по категоричен начин.

Кандидатирам се, защото вярвам, че имам необходимия опит, знания и умения, натрупани през годините като директор на двете най-големи болници в Пловдив – УМАЛ „Св. Георги“ и УМБАЛ „Пловдив“, на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ и на Медицинския институт на МВР

Колегите ме познават и знаят, че като се захвана с някаква работа давам всичко от себе си, което ме кара да съм сигурен, че заедно с моя екип ще създадем отлична научна и творческа атмосфера. Ако колегите ми гласуват доверие на 13 септември, ще ги ръководя, така че всеки един от тях да се чувства не само комфортно, но и да усеща опората на ректора.

– Какво наследство очаквате в МУ-Пловдив?

– Като човек, който вижда в предшествениците си главно положителното, ще търся всичко, което е правено за доброто на МУ-Пловдив, за да ги надградя.

Нека уверя всички, че добрите неща ще бъдат доразвити и доведени до край, защото това е разбирането ми за приемственост

Доказал съм, че мога да работя в екип и да поддържам сложния баланс между звената в Университета, без да фаворизирам или ощетявам някои направления от образователната и изследователската дейност.

– Как си представяте първия си работен ден като ректор?

Той ще бъде подарен на тези, които идват, за да отворят очите и душите си за науката, които са избрали да следват пътя на добрия доктор.

Нашите ученици ще ни занимават в първия работен ден, но те ще ни занимават и в последния, затова с колегите от моя екип ще сме тези, които ще се посветим на тяхното професионално израстване в медицината.

Господ е дарил тази наука на човека, за да може да помага на себеподобните. Уверен съм, че на първо място в работата на всеки ректор трябва да стоят студентите, а след това да е грижата за академичното развитие на колегите. Университетът е създаден за тези, които търсят знания и искат да са сред най-добрите в професията, за да бъде българският народ здрав.

– На няколко пъти споменавате екипа си, бихте ли споделили каква е философията, на която е изградена вашата програма?

– Без екип човек не може. В досегашната ми практика винаги екипът е решавал сложните проблеми, за него не трябва да има минало и бъдеще, а само настояще. Приоритет за нас ще бъдат отношенията в колектива.

Втората ни задача ще бъде подсигуряване на достатъчна материална база, за да се развива университетът в положителна посока, като се подобрят и финансовите постъпления. В моята програма съм посочил пътищата, по които това може да се случи.

– На този етап няма други официално обявени кандидатури освен вашата. Говори се, че в битката за ректор ще се впуснат професорите Карен Джамбазов, Мариана Мурджева и Николай Бояджиев. Бихте ли партнирали с някои от конкурентите си след изборите?

– Всеки дръзнал да се кандидатира, заслужава моето най-дълбоко уважение, защото тази ръководна длъжност е преди всичко отговорност. Факт е, че изборите ще дадат шанс само на един от нас.

Посочените от вас имена са достойни учени и изявени специалисти, всеки от тях има огромни заслуги и необходимите качества да заеме този пост.

Съревнованието обаче не следва да е самоцелна битка на личностни подходи, а на екипни принципи за управлението на университета ни, за да върви напред и да просперира. Достатъчно е да си взаимодействаме и всички заедно да търсим общите точки на единомислие. Това е начинът на всички учени да бъде гарантирано академичното и личното кариерно развитие. Само така учебното заведение ще се утвърждава като магнетична структура, която ще продължава да привлича младите хора в нашата професия и ще се увеличи студентският състав.

Бих поканил всеки един от тях в моя екип, защото познавам техните възможности и знам какви са вижданията им за развитие на университета

Най-важното е тук да се подготвят способни и компетентни кадри, които ще помагат на българските граждани да бъдат здрави. А уверявам ви този университет е създал едни от най-добрите лекари в страната, Европа и в света.

– Внесохте второ питане по Закона за достъп до обществената информация във връзка с определяне делегатите на Общото събрание. Да не би да се съмнявате, че изборите ще протекат коректно?

– Нотката на съмнение у мен е минимална, още повече, познавайки съзнателното отношение на всички колеги и делегатите на Общото събрание (ОС), не бих предположил, че някой би съумял да ги манипулира. Смятам, че всички ние трябва да бъдем коректни един към друг и към тези, които ще ни избират.

Правя тези запитвания, защото има извънредна ситуация – има ректор, но няма действащи легитимни органи на управление. Така, закъснелите действия по организиране на изборите, концентрират права и възможности у ректора, които не могат да бъдат контролирани по надлежния ред

Ето защо и, за да не се опорочи изборното събрание, търсената от мен информация, трябва да бъде достъпна свободно през електронната страница на университета. Така всякакви съмнения ще бъдат изчиствани своевременно и ще се върви към прозрачни и честни избори.

Нека бъде избран най-добрият за ръководител, защото ректорът не е най-добрият лектор или учен, той трябва да умее да обединява, да се радва на чуждите успехи и да ги подсигурява. Идеята не е да се радваш на собствено благополучие или да бъдеш ръководител на няколко научни проекта, които да ти донесат дивиденти в живота. Моето разбиране е, че ректорът трябва да създава каузи, около които да се обединява целият университет.

– Как, кога и по какво станахте професор?

– През 2006 г. станах доцент по хирургия в МУ-Пловдив, след което бяха създавани редица административни пречки, които спираха академичното развитие на мен и на двайсетина колеги. Възпрепятствани да се хабилитират се оказаха доста хора с дисертации. Това се коригира след време и законовите промени влязоха в сила и в МУ-Пловдив. Така през 2014 г. бях избран за професор по обща хирургия към МИ на МВР, чийто директор бях.

Преди година бяха направени промени и в Закона за академичното израстване на кадрите във висшето образование и тогава трябваше да бъдат актуализирани всички правилници на университетите в България. Такава промяна обаче не беше извършена в МУ-Пловдив.

Не искам да казвам, че с това е заложена бомба за на нашите колеги, но при всички случаи това е най-малкото неетично.

В момента водя лекционен курс в Пловдивския медицински колеж и упражнения с колегите, което ме кара да се чувствам много щастлив.

В научната работа имам значителен брой публикации, учебници, монографии. Непрекъснато партнирам с колеги от други специалности и искам да отбележа, че интердисциплинарното взаимодействие винаги ми е носило удоволствие. Преди време се пошегувах с ректора на МУ-Пловдив проф. Стефан Костянев, че той е единственият учен у нас, с когото нямам обща публикация.

– Каква е истината за вашето напускане от Медицинския институт на МВР?

– Напуснах по свое желание, за да следвам мечтата си да се върна в МУ-Пловдив като ректор, защото само така мога да дам повече на университета, чийто възпитаник съм. Винаги съм бил безупречен в работата си, а доказателство за това е, че бях награден с почетния знак на МВР – най-високата награда на министерството. Благодарен съм на сегашното ръководство, което с този акт публично заяви, че не съм допуснал уронване престижа на МВР.

Институтът на МВР е стабилна научна организация със свой Научно-учебен съвет (НУС), на който имах честта да бъда председател в продължение на 6 години. За този период НУС премина през солидно развитие – от 19 членовете станаха 42-ма, от 2-ма професорите вече са 14, а от 10 доцентите са вече 20. Развива се наука и едновременно с това се провежда обучение на студенти от шести курс.

В Медицинския институт разбрах, че дисциплината е едно от най-важните неща за всяка научна организация, че в академичните среди има откритост, приятелство, колегиалност, взаимопомощ, които в много случаи липсва в други университети. В МВР се доизградих като български учен, с което се гордея.

Време е да се върна в МУ-Пловдив, за да отдам силите си за неговото развитие. Мога да бъда обединител на каузи, които заедно с колегите да реализираме и да постигаме за общия просперитет на МУ.

112

Коментари

Коментари

112

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Докога според вас ще продължи извънредното положение?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!