Новини Пловдив » Свят » Иран произведе ракетна система, конкурираща „C-300“ и „Пейтриът“
Свят

Иран произведе ракетна система, конкурираща „C-300“ и „Пейтриът“

Иран представи новата си система за противовъздушна отбрана, разработена и произведена от ислямската страна. По-рано иранските служители нарекоха „Бавар-373“ първата произведена в страната такава система.

Техеран започна да прави „Бавар“, което означава „вярвам”, след като закупуването на руската система С-300 беше спряно през 2010 г. поради международни санкции. Президентът Хасан Рухани присъства на церемонията по представянето на мобилната ракетна система „земя-въздух“ и нареди тя да бъде добавена към мрежата за противоракетна отбрана на Иран, съобщи агенция ИРНА.

„Ракетната система с голям обсег „Бавар-373“, която е подходяща за географията на Иран, е с обсег над 200 километра и се конкурира с руски и американски системи като С-300 и „Пейтриът“. Системата е „по-добра от С-300 и близка до С-400”, каза Рухани по телевизията след церемонията, проведена в „националния ден на отбранителната индустрия” на Иран. Снимки, публикувани от неговия кабинет, показаха системата, монтирана върху военни камиони в Техеран.

През 2016 г. Иран разположи С-300, след като отлага това няколко години. Техеран предприе тази стъпка след едностранното излизане на САЩ от т. нар. ядрена сделка.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Съгласни ли сте с идеята на кмета Здравко Димитров да тегли до 120 млн. лева заем?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!