Quantcast
Новини Пловдив » Свят » Иран произведе ракетна система, конкурираща „C-300“ и „Пейтриът“
Свят

Иран произведе ракетна система, конкурираща „C-300“ и „Пейтриът“

Иран представи новата си система за противовъздушна отбрана, разработена и произведена от ислямската страна. По-рано иранските служители нарекоха „Бавар-373“ първата произведена в страната такава система.

Техеран започна да прави „Бавар“, което означава „вярвам”, след като закупуването на руската система С-300 беше спряно през 2010 г. поради международни санкции. Президентът Хасан Рухани присъства на церемонията по представянето на мобилната ракетна система „земя-въздух“ и нареди тя да бъде добавена към мрежата за противоракетна отбрана на Иран, съобщи агенция ИРНА.

„Ракетната система с голям обсег „Бавар-373“, която е подходяща за географията на Иран, е с обсег над 200 километра и се конкурира с руски и американски системи като С-300 и „Пейтриът“. Системата е „по-добра от С-300 и близка до С-400”, каза Рухани по телевизията след церемонията, проведена в „националния ден на отбранителната индустрия” на Иран. Снимки, публикувани от неговия кабинет, показаха системата, монтирана върху военни камиони в Техеран.

През 2016 г. Иран разположи С-300, след като отлага това няколко години. Техеран предприе тази стъпка след едностранното излизане на САЩ от т. нар. ядрена сделка.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...