Quantcast
Новини Пловдив » Градът » Борисов посети Семинарията в Пловдив, митрополит Николай го дари с икона
Градът Пловдив

Борисов посети Семинарията в Пловдив, митрополит Николай го дари с икона

Премиерът Бойко Борисов посети Пловдивската духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий“ , след срещата с феновете на „Ботев“. Министър-председателят подкара джипа из пловдивските улици, а заедно с него в колата се качиха министърът на финансите Владислав Горанов и областният управител и кандидат на ГЕРБ за кмет на Пловдив Здравко Димитров. За сградата на Семинарията миналата година правителството отпусна 600 000 лева за основен ремонт.

Към настоящия момент голяма част от ремонтните дейности в Семинарията са реализирани. Сменени са старите покриви, които са били в много тежко състояние. Сменена е и отоплителната система, а подовите настилки в сградата са подменени. Учебните помещения са в процес на подготовка за започването на нормален учебен процес.

Икона с образите на Св. св. Кирил и Метдий подари пловдивският митрополит Николай на премиера Борисов. „ Те са покровителите на Пловдивската духовна академия и семинария, които да бъдат и ваши небесни закрилници“, пожела владиката.

Борисов целуна иконата и каза: „Нали образованието ни е основен приоритет.“

„А Св. св. Кирил и Методий са пример за вдъхновение“, допълни митрополит Николай.

„Вече с новия законопроект за свещениците, който приехме, всичко наред ли е със заплатите“, попита Борисов в Духовната семинария. Той посети и обновените спални помещения на децата, които се обучават в семинарията.

„Сега в Русенско ще откриваме ново училище, навсякъде има wi-fi. За тази семинария в Пловдив са дадени 600 000 лева“, припомни още премиерът.

„За тази сграда ще отчетем до стотинка какво е дадено, предполагаме, че тази субсидия ще стигне“, заяви митрополитът.

Дядо Николай изрази и благодарността си към премиера.

„Г-н министър-председател, от името на освещения клир на верния Божи народ на пловдивската епархия изказвам искрена благодарност и признателност за вашето високо християнско и родолюбиво съзнание, което проявявате във вашето високоотговорно служение. Вие възстановихте храмовете и манастирите на Българската православна църква, спасихте ги от зловещите ръце на мерзостта на запустението. Но вие съзнавате, че един храм е нещо различно от църквата. Църквата е общество от хора и за да има едно общество, трябва да има пастери и учители. Семинарията е такова място, което е разсадник за бъдещите пастери и учители народни, за бъдещите възрожденци на България. Благодарни сме ви за грижите, които полагате за ремонта на Пловдивската духовна семинария, за да придобие един нормален вид за духовен , учебен процес и църковен живот и общежитие, каквото е изискването за живота в Семинарията и Духовната академия. Благодарен съм от името на всички свещенослужители на най-голямата българска епархия – Пловдивската, за грижите, които полагате за тяхното земно съществуване. Радваме се, че тази година с вашето желание да подпомагнете живота на клира на БВЦ свещенослужителите имат нормално възграждение наравно с учителите. Бог да ви пази в здраве и сили!. Да имате много благословени от Бога успехи!, пожела на Борисов митрополит Николай.

„И финансовият министър, и областният управител да са ни живи и здрави“, вметна Борисов.

„Бог да благослови всички. Вие сте доказали своето добро отношение към Българската православна църква, ние ви имаме като наши верни духовни приятели и като съработници на Господа. Нека Бог да бъде с вас“, пожела пловдивският митрополит.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...