Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Задава се невиждан протест срещу кариерите в Белащица навръх Съединението ВИДЕО
Важно Градът Екология Куклен Регион Родопи

Задава се невиждан протест срещу кариерите в Белащица навръх Съединението ВИДЕО

Емил Георгиев обеща голям протест срещу кариерите на 6 септември
Емил Георгиев обеща голям протест срещу кариерите на 6 септември
  • Шефът на „Екогласност“: РИОСВ прикрива нарушенията на „Холсим“, искаме оставка

Невиждан досега протест се задава срещу кариерите над село Белащица в деня на Съединението. Това обявиха днес от инициативния коминет „Стоп на кариерите в Белащица“. Както ПловдивПрес вече писа над 150 души блокираха по обед пътя за находището и спряха камионите на концесионера „Холсим“.

Регионалната инспекция по околната среда в Пловдив прикрива нарушенията на концесионера „Холсим“, затова настояваме за оставката на нейния началник Стефан Шилев. Това заяви пред ПловдивПрес шефът на „Екогласност“ Емил Георгиев по време на протеста срещу кариерите в Белащица днес.

След нашата намеса издадоха наказателно постановление, което обаче беше написано така, че да падне в съда, обясни Георгиев. В документа съзнателно не са вписани срокове за взимане на мерки от страна на концесионера, а това прави постановлението уязвимо в съда. Затова настояваме директорът на РИОСВ в Пловдив Стефан Шилев да бъде освободен от длъжност, категоричен е шефът на „Екогласност“. Емил Георгиев е изумен от откровената лъжа от страна на Стефан Шилев, че „не познавал Емил Георгиев“, след серията от срещи и писма от страна на природозащитниците в борбата им срещу кариерата, която трови Родопската яка. „Не си обяснявам тази „любов“ между шефа на РИОСВ в Пловдив и „Холсим“ и дали тя е гарнирана с финикийски знаци, има прокуратура, тя да доказва“, заяви Емил Георгиев. Той е категоричен, че Стефан Шилев прикрива нарушенията на концесионера.

С този протест искаме да обърнем внимание на обществеността, за да разберат от „Холсим“ и управляващите, че този път няма мърдане. Този протест е подгрявка за това, което ще се случи на 6 септември, а то ще е нещо голямо, заяви Емил Георгиев пред ПловдивПрес.

Той обясни, че в деня на Съединението хората от Белащица и околните села ще излязат на пътя „Дори и ако трябва ще излезем извън границите на позволеното“.

Тук се извършва едно доказано безобразие от „Холсим“, доказано е с документи, че концесионерът извършва незаконен добив, каза Георгиев.

Министерстовто на енергетиката извърши проверки след серията от бунтове на жителите на петте засегнати села в района. Проверката доказа незаконната работа на концесионера, затова ние настояваме концесията да бъде прекратена незабавно, категоричен е Емил Георгиев.

От една година водим кореспонденция с няколко министерства и с ДАНС, единствено министерството на енергетиката реагира. Хората са възмутени, че вместо да предприеме мерки за прекратяване на дейността, „Холсим“ задейства процедура за удължаване на концесията с още 15 години. Освен това искат нова концесия от 35 години за разкопаване на връх Калоян между Белащица и Гълъбово. Този връх е част от историята на България и ние няма да позволим унищожаването му, категорични са хората в Белащица. Ние не сме против бизнеса, но сме против тези, които унищожават природата, обясни шефът на „Екогласност“.

Кариерите над Белащица тровят въздуха не само на селата от Родопската яка, но и на Пловдив, убеден е общинският съветник Павел Гимишев, който е и в Инициативния комитет срещу кариерите. Емил Георгиев извади данни, според които район „Тракия“ е с най-висока запрашеност в Пловдив и това е заради близостта си с кариерите над Белащица. По пряка линия разстоянието е около 2 километра, посочи шефът на „Екогласност“.

Хората искат да знаят колко камиона на ден минават, какви количества материал се извозва. В момента всичко това е тайна, смятат протестиращите. Забелязваме една последователност, когато дойдат екипи от РИОСВ да измерват въздуха, работата в кариерите рязко намалява, отидат ли си от екоинспекцията – заработват на триста процента, негодиват в Белащица.

Въпреки че барикадата на пътя ги затрудняваше, хората до един подкрепяха протестиращите днес. „Живея нагоре до чешмата, като гръмне и всичко хвръква, на главите ни се качиха, всичко е прахоляк“, обясни възрастен човек.

Кариерите в Белащица тровят въздуха на хората в селото, а в същото време взривовете разрушават близкия манастир „Свети Георги“, строен преди хиляда години, каза Емил Георгиев. Шефът на „Екогласност“ припомни за серията си от разговори с посланичката на Швейцария, в които е обяснил на дипломатката, че дъщерното дружество на швейцарската фирма „Холсим“ унищожава природата в Родопската яка.

 

 

 

 

Още по темата

В деня на протеста: РИОСВ обяви нова глоба за „Холсим“ за кариерата в Белащица

Протест срещу кариерите в Белащица блокира пътя над селото ВИДЕО

Специален подарък: Стовариха торби с прах от кариерите в Белащица пред посолството на Швейцария

„Холсим“ унищожи връх в Родопите и руши вековeн манастир в Белащица

ВИДЕО Белащица пак побеля от кариерите, кратерът зейна 80 м надълбоко в планината

Заради пропуск на РИОСВ падна глоба на „Холсим“ за праха от кариерата над Белащица

Кариерата над Белащица трови въздуха и в „Тракия”

Пет села се жалват на швейцарския посланик от кариерата над Белащица

Скандал в Белащица, протестиращите напуснаха преговорите (ВИДЕО)

Кариерата над Белащица застрашава водата на 4 села в Родопската яка (СНИМКИ)

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...