Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Важно » Дежавю: Калпав ремонт в Английската, Радев вини община Пловдив СНИМКИ
Важно Градът Образование Общество Община

Дежавю: Калпав ремонт в Английската, Радев вини община Пловдив СНИМКИ

Английската гимназия
Английската гимназия в Пловдив

Галина ГЕОРГИЕВА

До началото на новата учебна година остават броени дни, а в Английската гимназия отново е строителна площадка и крие опасности за учениците. Все още чакат довършителните дейности след ремонта. Директорът Николай Радев упреква община Пловдив, че не е извършила необходимия контрол.

ПловдивПрес припомня, че договорът между община Пловдив и първата фирма, която трябваше да санира елитното училище – „Термикс-ЕС“, беше подписан в края на март миналата година. Пазарджишката фирма обаче заряза обекта седмица преди 15 септември 2018-а, без да е свършила и една четвърт от работата. Училището остана  с дупки по покрива, демонтирани радиатори и несменена дограма. Последваха процедури за избор на нов изпълнител и ДЗЗД „Поис 32” спечели поръчката. Новата фирма приключи ремонта, но все още има довършителни дейности.

Следите от наводнения личат по тавана на стълбището novini-plovdiv-press
Следите от наводнения личат по тавана на стълбището

Ясно личат следите от наводненията през годината заради покрива, който беше разкрит от първата фирма преди да зареже ремонта. Таванът над едно от стълбищата е покрит с огромни жълти петна, а мазилката се лющи. По една от стените дори мазилката е паднала изцяло. Окаяно е състоянието и на част от тавана в хранилището по химия.

 

Така изглежда една от стените на третия етаж novini-plovdiv-press
Така изглежда една от стените на третия етаж
Петна има и по тавана на хранилището по химия novini-plovdiv-press
Петна има и по тавана на хранилището по химия

Трябва да се шпаклова и боядиса. По коридора на третия етаж също има течове, а водата влиза зад хидроизолацията и стига до първия етаж. „Може да направи поразии като при Гимназията по битова техника, на която през юни падна изолацията“, притеснява се директорът Радев.

Николай Радев показва какъв е проблема при прозорците на сградата откъм бул. "България" novini-plovdiv-press
Николай Радев показва какъв е проблема при прозорците на сградата откъм бул. „България“

Той показа и друг проблем, свързан с прозорците. Отвън са запушени отворите по PVC дограмата за предовратяване на конденз на водата през зимата по стъклопакетите. „Сега водата влиза под хидроизолацията и ще мухляса. Това е направено от първата фирма и е на всеки прозорец откъм бул. „България.“, обясни Радев.

Освен това слънчевите колектори за осигуряване на топла вода не работят, а директорът е извикал майстори да поправят соларните системи. Тъй като EVN всяка година в края на септември извършва профилактика, учениците от ЕГ „Пловдив“ и ЕГ „Иван Вазов“ , които са настанени в общежитията, остават без топла вода по десетина дни. „Като поправим колекторите, този проблем няма да съществува за нашите ученици“, увери Николай Радев.

Той обясни още, че майсторите при санирането са разрушили стълбището пред входната врата на елитната гимназия и още през пролетта от общината са обещали да се направи.

Стълбището било разрушено при ремонта
Стълбището било разрушено при ремонта

„Чакахме, чакахме и накрая сами сложихме плочки. Но това е временно положение. Другият проблем са подпорните греди, които удържат покрива на козирката над стълбището на входната врата. Когато започнаха да санират този покрив, сложиха около метър материал с топло и хидроизолации, но под тежестта козирката взе да поддава. Тогава поставиха тези метални колони, но трябваше да се облекат с кнауф, защото скоро ще започнат да корозират. Но и това не се направи. Разбрах, че общината дължи пари на втората фирма. Моите упреци са към общината – идват няколко пъти инженери и специалисти, описват какво трябва да се направи, обещават, че ще стане, но вече наближава новата учебната година и нищо не е довършено. Явно трябва да чакаме да дойде нов кмет, който да си държи на думата и да се грижи за децата на Пловдив“, коментира Николай Радев.

Металните колони, които подпират козирката, е трябвало да бъдат облечени с кнауф, казва директорът Радев novini-plovdiv-press
Металните колони, които подпират козирката, е трябвало да бъдат облечени с кнауф, казва директорът Радев

Освен всичко друго, циментът пред сградата, в която се помещават медицинския кабинет и библиотеката, не може да се изчисти.

Радев показа и бившия ученически стол на елитната гимназия, който е опасен, падат парчета бетон и застрашават живота и здравето на над 2700 ученици от ЕГ „Пловдив“ и ЕГ „Иван Вазов“. Разрухата е пълна – дограмата е изкъртена, а там, където е останала, стъклата на прозорците са изпочупени, има купчини строителни отпадъци, а много от стените са разрушени . За проблема Радев, който е шеф на групата съветници на БСП в местния парламент, алармира на една от сесиите през юли.

Така изглежда сградата на бившия стол на Английската. Радев алармира преди време, че е опасен за учениците
Така изглежда сградата на бившия стол на Английската. Радев алармира преди време, че е опасен за учениците

Той обясни, че столът е бил включен в програмата за саниране. „Когато дойдоха парите и трябваше да се избира фирма, една проверка от общината установи, че сградата е започнала да потъва и не може да бъде ремонтирана, а трябва да бъде съборена. Там се събират ученици от двете гимназии и може да се случи инцидент. С директорката на Руската гимназия Вихра Ерамян направихме среща с кмета Иван Тотев и той обеща да реши проблема. Това обаче до този момент не се е случило“, каза Николай Радев.

Директорът на Английската гимназия настоява да се предприемат и мерки за ограничаване на скоростта по бул. „България“ покрай ЕГ „Пловдив“ и ЕГ „Иван Вазов“. Той поиска да се сложат неравности по подобие на тези на Асеновградско шосе, но на последната сесия на ОбС кметът Иван Тотев отхвърли идеята с аргумента, че пътят е от републиканската пътна мрежа с три ленти и две платна и всеки трябва да се съобразява със скоростта.

„Новият кмет на Пловдив трябва да има грижата за хората, а не за собствените си фирми“, завърши Радев.

Още по темата

Форсират ремонта на Английската, за да изпреварят снега

Ремонтът на Английската ще приключи до първия сняг, ама друг път

Фирма заряза ремонта на Английската, Радев: В Империал ли да настаним децата?

Ученическият стол на Английската опасен, падат парчета бетон

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

Покажи резултатите

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...