Quantcast
Новини Пловдив » България » Регистрацията на партиите за местните избори започва на 2 септември
България Важно ИЗБОРИ 2019

Регистрацията на партиите за местните избори започва на 2 септември

Александър Андреев

От 2 до 11 септември ще е регистрацията за участие в местните избори за партиите и коалициите, съобщиха от Централата избирателна комисия.

Решението за срока за регистрация е взето на заседание на комисията и бе оповестено от говорителя на ЦИК Александър Андреев.

На местния вот действа правилото за уседналостта на избирателите и кандидатите. „Както активното, така и пасивното избирателно право в тези избори, е свързано с изискването за уседналост, т. е избирателят или кандидатът трябва да е живял с постоянен или настоящ адрес не по-малко от 6 месеца преди датата на изборите в съответното населено място”, каза Андреев и подчерта, че това е причината на тези избори да не се разкриват избирателни секции в чужбина.

След промените в Изборния кодекс предизборните кампании вече могат да се финансират от фирми и еднолични търговци.

Правителството одобри план-сметка за местния вот в размер на 70,7 милиона лева, което е с 20 милиона повече в сравнение с изборите преди 4 години.

Причината – възнагражденията на членовете на секционните и на общинските избирателни комисии са по-високи.

От ЦИК уточниха и какви ще бъдат възнагражденията на участващите в секционните избирателни комисии.

Председателят ще получава 100 лв., заместниците му и секретарите 90 лв., а членовете по 80 лв. Всеки, който е участвал в допълнително обучение, ще получи допълнително по 10 лв.

За онези представители на СИК, които ще предават книжата в Общинската избирателна комисия, са предвидени и допълнителни суми.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...