Quantcast
Новини Пловдив » Култура » Откриват Националните есенни изложби в Балабановата къща
Култура Пловдив

Откриват Националните есенни изложби в Балабановата къща

На 1 септември се откриват Националните есенни изложби в Пловдив. Официалната церемония е в Балабановата къща от 18 часа. Част от Националните есенни изложби ще бъдат  в изложбените пространства на Балабанова къща, Къща Хиндлиян и Къща Мексиканско изкуство в Старинен Пловдив.

Тазгодишните изложби ще се проведат под надслова „Поетика на образа“.Те са едно от първите събития на Есенен салон на изкуствата в Пловдив, част културния календар на града- форум за съвременно българско изкуство, предоставящ възможност за артистична творческа изява извън галерийните или музейните пространства, където публиката обичайно се среща с визуалното изкуство.

Спецификата на събитието се определя както от особеностите на къщите в Старинен Пловдив, така и от самия формат на представяне на авторите: в общата рамка на цялостен кураторски проект се показват едновременно десет самостоятелни изложби, което прави Национални есенни изложби Пловдив във форум за изкуство без аналог в България.

От 2013 г. Национални есенни изложби смениха изцяло формата на представяне, като по такъв начин се създаде възможност за осмисляне и разбиране на съвременното българско изкуство. В проекта Форсиране на избора (2013) се показаха десет наскоро завършили професионалното си обучение художници, с което се направи опит за преодоляването на изкуствено установените границите между „младите“ и „старите“ в изкуството. Тази линия се затвърди и в проектите Отстранени системи (2014), Ан пасан (2015), Огледало (2016) , Плацебо (2017) и „Отвъд повърхността“ (2018), в които се акцентира върху осъвременяването на класическите медии живопис, графика, скулптура, рисунка и т.н., кореспондиращи в съвременното изкуство по естествен начин с фотографията, дигиталния печат, инсталацията, видеото и други.

Важен акцент в Есенните изложби е презентирането на нови за българската публиката имена, представянето на една дебютна изложба, както участието на български художници, живеещи и работещи зад граница.

Тази година в Балабановата къща ще бъде представено творчеството на Динко Стоев – живопис, Димитър Воденичаров – акварел, Стоян Куцев – живопис и Кристина Вътова – графика.

В къща Хиндлиян посетителите ще могат да видят изкуството на Зара Александрова и Зоран Георгиев – рисунка, обект и инсталация, както и това на Николета Иванова – скулптура.

В къща Мексиканско изкуство ще се представят Иглена Русева – фотография и Надя Текнеджиева – керамика.

Събитието се финансира от Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2019 година.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...