Новини от Пловдив » Важно » Родопите накрак от свръхпопулация: Пловдивчанин гръмна мечок четвърт тон край Буйново
Важно Регион Смолян

Родопите накрак от свръхпопулация: Пловдивчанин гръмна мечок четвърт тон край Буйново

Огромен мечок загради територия и не допуска друг да ловува в нея.
Огромен мечок броди край Буиново и прави поразии.

240-килограмов мечок гътна с един изтрел пловдивчанинът Георги Караджов. Мечокът паднал от засада на пчелин в района на село Гълъбово. Стрелецът е дългогодишен ловец. Той стрелял с нарезно оръжие и уцелил мечока във врата.

За мечока има издадено разрешително за отстрел, след като нанесъл поредица щети това лято в района на община Баните, информира СмолянПрес

За две години този мечок има 50 доказани нападения, при които е унищожил 33 кошера, 3 кози, 37 овце, 15 говеда, основно в района на селата Сливка и Гълъбово, община Баните, каза шефът на ДГС – Славейно инж. Кръстю Узунов, в чието присъствие е станал отстрела. Трофеят остава на разпореждане на Горското стопанство.

„По категоричен начин е доказано, че това е една от проблемните мечки. Мечокът е разбил кошери на същото място предната вечер и затова е причакан да се върне отново. По размера на стъпките е доказано от експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Смолян, че щетите са негово дело.

Това е огромен мечок, който няма да позволи друга мечка да влезе в район, който е определил за свой, каза шефът на ЮЦДП инж. Ботьо Арабаджиев.

За района на ДГС – Славейно, който обхваща района на община Баните и част от община Смолян, бяха издадени общо

две разрешителни за отстрел на проблемни мечки след серия нападения. Още по едно разрешително за отстрел от Министерството на земеделието, храните и горите има и за районите на Смолян и Борино Огромният мечок е първият отстрелян от проблемните мечки.

Само през август в Смолянско са регистрирани 15 нападения на мечки, при които са убити 19 говеда, кози и овце и са унищожени десетки пчелни кошери, съобщиха от РИОСВ – Смолян

Осем от нападенията са в ДГС – Славейно, където е и гръмнатия мечок. Той успял да унищожи на мястото 13 от общо 43 пчелни кошера преди да бъде отстрелян. Останалите кошери са заградени с електрическа ограда.

Щети от мечки през август са регистрирани и в землищата на селата Белица, община Лъки, Буйново, община Борино, Триград, община Девин, село Дишлийци, община Мадан и село Полковник Серафимово, община Смолян.

„При всички огледи е констатирано, че щетите са нанесени от кафява мечка. Изготвени са предложения за обезщетение на собствениците“, съобщиха от екоинспекцията.

От там призоваха стопаните да ограждат оборите и пчелините си с електрически огради и да не допускат паша на животни без овчарски кучета и пастир.

На снимката: Голям мечок се подвизава и в района на село Буйново, община Борино. Горските редовно го снимат на хранилките. Според техните данни, на 1600 хектара, колкото е площта на дивечовъдния участък, в рамките на два месеца са преброени 7-8 различни мечки, което е свръхпопулация.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...