Новини Пловдив » Мнения » 6 септември е преди всичко символ на вярата в собствените ни сили и жертвоготовността за Отечеството
Мнения

6 септември е преди всичко символ на вярата в собствените ни сили и жертвоготовността за Отечеството

Савина Петкова

Приветствие за Деня на Съединението от председателя на Общински съвет Савина Петкова

Уважаеми пловдивчани,

Приемете моите най-искрени поздравления по случай 134-годишнината от 6 септември – Ден на Съединението и празник на Пловдив! В хилядолетната история на България има дни на национални катастрофи, но има и дни на величествени победи. 6 септември 1885 г. е  не само ден на политически и военен триумф. Това е денят на националното ни обединение, когато българите застанахме като един и защитихме своя национален интерес – обединението на Княжество България с Източна Румелия. Да, Съединението е еднократен акт, но единението на цял един народ е въпрос на съзряване и преди 134 години нашите предци показаха, че са готови да носят сами отговорността за своето Отечество.

6 септември е преди всичко символ на вярата в собствените ни сили и жертвоготовността за Отечеството. Това е един от малкото моменти, в които българинът дръзва категорично да отхвърли чуждия диктат, външните внушения и да поеме в своите ръце съдбата на Родината.

На този ден ние, пловдивчани, сме особено горди, защото именно тук, в хилядолетен Пловдив, един народ, воден от възрожденски плам, успя да защити правото си да бъде едно цяло, неразделено от лист хартия. Изтеклите 134 години не могат и не бива никога да заличат този величествен акт от родовата ни памет. Длъжни сме да помним нашите прадеди и техният величествен акт, длъжни са и бъдещите поколения.

Уважаеми пловдивчани, не бихме имали куража да чертаем бъдеще си, ако миналото ни потъне в забрава.

Дълбок поклон пред хилядите знайни и незнайни герои осъществили акта на Съединението!

Честит празник!

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Съгласни ли сте с идеята на кмета Здравко Димитров да тегли до 120 млн. лева заем?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close