Quantcast
Новини Пловдив » България » Навръх 9 септември: Арестуваха бившия главен редактор на „Дума“
България Медии Политика

Навръх 9 септември: Арестуваха бившия главен редактор на „Дума“

Юри Борисов
Юри Борисов

Навръх 9 септември рано сутринта в дома си е бил арестуван бившият главен редактор на в. „Дума“ Юрий Борисов, съобщи „Дума“, позовавайки се на съпругата му, журналистката Дора Чичкова. Журналистът, който сега е един от секретарите на Националното движение „Русофили“, е бил докаран в следствения арест с белезници, потвърдили за медията очевидци.
Според „Дума“ от връченото определение за обиск ставало ясно, че задържането на Борисов е във връзка с дело, образувано на 3 юли 2019 г. по чл. 105 от Наказателния кодекс. Той гласи, че който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години.
Домът на Борисови е бил обискиран, иззети са компютри и различни документи, твърди лявото издание. Юрий Борисов бил отведен от полицията за разпит в спецпрокуратурата. Преди дни той е имал сериозна сърдечна атака и не се чувства добре физически, разказа неговата съпруга.
„Дума“ обаче не успяла да се свърже с председателя на „Русофили“ Николай Малинов, нито с неговата съпруга. По неофициална информация в техните офиси и в дома им също се извършват обиски. Сутринта Малинов е трябвало да участва в предаване по бТВ, но не се е явил в студиото.
Пред „Дума“ зам.-председателят на НД „Русофили“ Владимир Чучуев разказал, че рано сутринта в Специализираната прокуратура е била извикана в качеството си на свидетел главният секретар на движението Кристина Иванова. За разпити са били привикани още зам.-председателят на „Русофили“ Милен Чакъров, почетният председател Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, член на НС на БСП, други членове на Изпълнителното бюро на организацията.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...