Майонеза Краси
Новини от Пловдив » Градът » Радев в Пловдив: Обвинението в шпионаж е много тежко, очаквам доказателства ВИДЕО
Градът Пловдив Политика

Радев в Пловдив: Обвинението в шпионаж е много тежко, очаквам доказателства ВИДЕО

Галина ГЕОРГИЕВА

„Шпионаж в полза на чужда държава е изключително тежко обвинение. Затова очаквам от следствието да представи неоспорими факти. В противен случай ще остане съмнението, че български институции са употребени в режисиране на вътрешно-политически сценарий“. Това заяви в Пловдив президентът Румен Радев, който присъства на откриването на четвърта пещ в Стъкларския завод.

Държавният глава допълни, че е очаквал категорични доказателства, че българската външна политика не се е превърнала в заложник, който обслужва интересите на управляващите. Попитан дали съзира ли удар срещу него, че на разпити бил привикан и социологът Живко Георгиев от Стратегическия съвет към президентството, Радев отвърна: „Здравият разум напуска българското политическо пространство и особено управляващите. Тази теза е толкова абсурдна и нелепа, че човек даже не може да я коментира. Аз съм избран с гласовете на 2 милиона българи и подобни твърдения и инсинуации са обида най-вече към тези хора“.

„Безсилието на управляващите да се справят с тежките проблеми в страната и пълният провал на правителството в стратегически за европейското ни развитие приоритети – Шенген, Еврозона, мониторингов механизъм, стратегически инвеститор, се изражда в паническо търсене на враг и в миналото и в настоящето, така че хората да се противопоставят един на друг и да не могат да се обединят в търсене на отговорност на проблемите и провалите, каза още президентът.

Той коментира и новият ресорът в ЕК, който получава България – „Иновации и младеж“. „Аз не меря ресорите с това какъв финнасов обем от средства съдържат и колко ще разпределят. Европа има амбицията да бъде водещ фактор в световната сцена- това не може да се получи без иновации и без активното участие и работа с младежта на Европа. Очаквам България да има активна роля в този ресор, който е важен“, беше категоричен Румен Радев.

След това той преряза лентата на четвъртата пещ в завода, където португалският инвеститор BA Glass вложи 57 милиона.

Инвеститорът оповести намеренията си да разшири производството на стъклени опаковки в България, както и да създаде свой регионален офис у нас, по време на работна среща на президента Румен Радев с представители на португалския бизнес в рамките на официалното му посещение в Лисабон през януари т. г.

Очаква се общият обем на инвестицията да достигне 300 млн. евро през следващите години, като до момента са разкрити 700 работни места, от които 500 са в Пловдив. Компанията е сред големите фирми в страната и големите данъкоплатци.

„С тази инвестиция заводът затвръждава своето положение на най-голям и водещ в Югоизточна Европа. Има стотици работници, създава възможност на млади хора за развитие и допълнителни квалификации, внедряват се най-високите технологии. Приветствам вашите планове за бъдещите инвестиции, които са амбициозни. BA Glass ще се превърне в основен европейски център за производство на стъкло и стъклен амбалаж. България и Португалия имат обща политика за борба с демографската криза, задържане на младите хора в страните, за по-добро присъствие в европейската икономика“, заяви при откриването президентът.

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...