Новини Пловдив » Бизнес » Томислав Дончев: Държавата ще подпомага индустриалните зони
Бизнес България Раковски Регион

Томислав Дончев: Държавата ще подпомага индустриалните зони

Ваня ДРАГАНОВА

До края на годината в Министерския съвет трябва да бъде внесен Закон за индустриалните зони, който предполага облекчения за инвеститорите. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев, който откри нов обучителен център в Раковски в рамките на Тракия икономическа зона.

„Голямата ни идея е всички процедури, свързани с опазване на околната среда, статут на земята, Закона за устройство на територията, да бъдат играни, така да се каже, по отношение на индустриалната зона в началото. И когато в зоната се появи инвеститор, той да работи по най-бързата процедура – само с едно разрешително за строеж, което отнема много по-малко време от сега. Сега, като строиш фабрика, трябва да минеш 5-6, а и повече разрешителни режими. Това губи време, а инвеститорите бързат“, обясни Дончев.

Държавата ще отдели пари и за да улесни създаването на нови индустриални зони. „Няма да ги финансираме изцяло, индустриалната зона трябва да си е стопанско мероприятие. Но ще подпомагаме довеждаща инфраструктура – път, ток, вода, газ… някои от процедурите по статута на земята. Мислим и за нарочни кредитни линии за предприемачи, които искат да стартират индустриални зони. Целият пакет подпомагане, от който инвеститорите имат нужда“, обобщи Томислав Дончев.

Инвестициите в Тракия икономическа зона през м. г. са били 150 млн. лв., почти 10 на сто от вложенията в национален мащаб.

112

Коментари

Коментари

112

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Докога според вас ще продължи извънредното положение?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!