Новини Пловдив » Кадър на деня » Протест пред парламента: Медицинските сестри поискаха по-високи заплати СНИМКИ
България Кадър на деня

Протест пред парламента: Медицинските сестри поискаха по-високи заплати СНИМКИ

Медицински сестри, акушерки, лаборанти и фелдшери от цялата страна излязоха на национален протест  l в София с искане за по-добри заплати и условия на труд и реформи в здравния сектор. Те блокираха за кратко движението по бул. „Цар Освободител“, след което се хванаха за ръце, направиха жива верига и обградиха сградата на Народното събрание. Протестът е подкрепен от фармацевти и служители на МВР.

Медицинските сестри настояват за основно възнаграждение от поне две минимални работни заплати или 1120 лева.

Демонстрантите носят лента с призив „Не на страха“. Някои вдигнаха плакати с надписи „Здравеопазването не е търговия“ и „Пациентите не са банкомати“.

Протестиращите настояват да бъдат върнати медицинските стандарти, да се промени категорията на труд на практикуващите професията, да бъде подписан Колективен трудов договор на национално ниво с всички структури в здравеопазването, както и да се регламетира самостоятелната сестринска практика.

Сестрите настояват за реформи в системата, тъй като “търговията с човешкото здраве“ е против интересите на пациента, съсловието и здравната система като цяло.

„Независимо колко пари ще се отпуснат за увеличение на клиничните пътеки, това не е решение за нас. Ние искаме фиксирани правила по които нашите заплати да не зависят от клиничните пътеки и управителите на болниците“, каза лидерката на протеста Мая Илиева.

Тя посочи, че сестрите настояват за гарантиран минимум на възнагражденията за професията „Медицински специалист“ без значение дали сестрите работят в София, Пловдив или Девин.

„Нека има надграждане над този минимум за работещите в тежките сектори и извънредно“, каза тя.

Утре  медицински сестри ще посрещат сутринта депутатите пред входа на парламента и ще им дават образователни листовки за проблемите в здравеопазването.

Протестът става безсрочен. Сестрите ще стоят пред Народното събрание само в работните дни на депутатите, а в останалото време ще се срещат с граждани пред сградата на Министерството на здравеопазването.

Това е шести пореден протест с искане за по-високо заплащане. През април правителството отпусна 50 млн.лв.които да се използват за по-високи заплати, но според здравните работници увеличението е било символично.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Съгласни ли сте с идеята на кмета Здравко Димитров да тегли до 120 млн. лева заем?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close