Новини Пловдив » Пловдив » Само един кандидат и за шеф на Военния съд в Пловдив
Пловдив Съд и Прокуратура

Само един кандидат и за шеф на Военния съд в Пловдив

Сегашният председател на Военния съд в Пловдив полк. Асен Шопов.

Ваня ДРАГАНОВА

Само един кандидат е подал документи във Висшия съдебен съвет за председател на Военния съд в Пловдив и това е досегашният му шеф полк. Асен Шопов. Срокът за набиране на кандидатури изтече на 9 септември.

По подобен начин имаше само по един кандидат в конкурсите за председател на Районния, Окръжния и Апелативния съд в Пловдив. За шеф на Районния съд беше преизбран Иван Калибацев, той се кандидатира и за председател на Окръжния, но не беше избран и се очаква ВСС да обяви нов конкурс. За председател на Апелативния съд след една провалена заради липсата на кандидати процедура документи подаде досегашната му шефка Магдалина Иванова, но събеседванено с нея още не е насрочено.

В концепцията си за развитието на Военния съд полк. Асен Шопов отчита, че средната натовареност на съдия през 2018 г. е била 2,08 дела на месец, но през настоящата година производствата се увеличават и действителната натовареност е 3,79. Двойно са се увеличили наказателните дела. Според полк. Шопов трябва де се отчита не само количественият критерий, а и сложността на делата.

След девоенизирането на МВР броят на делата във всички военни съдилища рязко спадна и въпреки отчетения ръст на наказателните производства, във Военния съд в Пловдив гледат основно дела на злоупотребили със средства за наем военнослужещи или за шофиране след употреба на алкохол. Сред знаковите дела в този съд са тези срещу бившия шеф на Стрямската бригада ген. Димитър Шивиков и процесът срещу командоса Ангел Желязков, обвинен, че е убил от ревност полицая Добромир Лазаров.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Съгласни ли сте с идеята на кмета Здравко Димитров да тегли до 120 млн. лева заем?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close