Новини Пловдив » България » Цацаров за шпионския скандал: И Малофеев е със забрана да влиза у нас
България Важно Политика

Цацаров за шпионския скандал: И Малофеев е със забрана да влиза у нас

Руският бизнесмен и председател на „Двуглав орел“ Константин Малофеев има наложена от днес забрана за влизане в България за 10 г. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров пред депутатите. Главният прокурор , вътрешният министър Младен Маринов и шефът на ДАНС Димитър Георгиев бяха извикани в парламена да доклбадват за  шпионския скандал около лидера на движение „Русофили“ Николай Малинов.

Вчера стана ясно, че председателят на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов е обвинен за шпионаж, а генерал Леонид Решетников е със забрана за влизане в България за десет години, наложена от ДАНС. Малинов е с наложена парична гаранция от 50 хил. лв. и е със забрана да напуска страната.

На този етап Николай Малинов е единственият обвиняем по случая. В хода на разследването са претърсени 11 адреса и 5 автомобила, от които са иззети като доказателства множество документи и компютри. Първоначално са задържани общо 8 души, а като свидетели са разпитани други 15.

Цацаров бе категоричен, че акцията не е политическа, нито е атака срещу движение „Русофили“. „Обвиняемият е председател, но следва да носи отговорност за личните си действия, независимо че движението е било използвано от него“, обясни Цацаров.

„Не е разделение на обществото на русофили и русофоби. Става дума не за това на чии чужди интереси служиш, а за това, че увреждаш българските интереси“, коментира той.

Сотир Цацаров коментира искането на президента Румен Радев да се дадат неоспорими факти, което направи от Пловдив. „Бе направено искане да се представят неоспорими факти. При цялото ми уважение към автора на искането, неоспорими факти се представят пред съда“, каза главният прокурор.

„В това разследване са установени парични потоци, които стигат до определено лице, или определени търговски дружества или до определени обществени организации. Конкретното лице, за което става дума, повтарям още веднъж, лицето е Николай Малинов. Не сме събрали, каквито и да е доказателства по отношение на други лица“, подчерта още Цацаров.

Вътрешният министър Младен Маринов обяви, че 8 лица са задържани за 24 часа по шпионския скандал. В МВР на 9 септември 2019 г. е постъпило постановление от Специализираната прокуратура за оказване в рамките на компетентността на МВР съдействие при провеждане на действие по разследване от служители на СДВР по досъдебно производство“, обясни Маринов.

Министърът посочи още, че в изпълнение на същото служетилите на СДВР са оказали такова съдействие на Специализираната прокуратура, като са проведени различни по вид действия по разследването, огледи, претърсвания, изземвания, лични обиски и други действия по разследването на територията на Перник, София и Брезник.

В резултат на тези действия със заповед за задържане съгласно Закона за МВР до 24 часа са задаръжани 8 лица, които са предадени на следствените органи в рамките на изпълнение на постановлението. В рамките на срока на задържането въпросните лица са конвоирани до сградата на следствения отдел на Специализираната прокуратура, където са предоставени на следовател за продължаване на процесуалните действия с тях. По отношение на конкретика по разследването, за съжаление не мога да дам повече информация“, допълни още министърът.

При разследването на ДАНС е разкрито, че Николай Малинов е изготвил докладна записка на руски език относно необходимостта от геополитическата преориентация на България и известният за всички проект „България“.

„В същата се предлага да бъдат провеждани редица мероприятия, свързани с определени действия в сферата на вътрешнополитически живот, които да доведат до такава промяна в ориентацията на страната“, обясни пред депутатите председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Димитър Георгиев.

Той обясни, че разследването на ДАНС е било възложено от прокуратурата. Разкрита е схема, която е свързана с пране на пари.

„При проведените мероприятия е придобита информация, че тази схема се използва за трансфер на финансови средства от руски гражданин, който е ръководител на чужда организация „Двуглав Орел“, с интереси в различни области, с интереси в обществения и политически живот на страната. Според данните, с които разполагаме чрез изградената схема, се финансират мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на страната“, допълни още Димитър Георгиев.

Той посочи, че двете организации публично са декларирали, че водят хибридна война срещу Запада.

 

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Съгласни ли сте с идеята на кмета Здравко Димитров да тегли до 120 млн. лева заем?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!