Quantcast
Новини Пловдив » Важно » „Неохрон“: Балотажът в Пловдив ще е труден – Зико с преднина, Славчо и Дани го настигат
Важно ИЗБОРИ 2019

„Неохрон“: Балотажът в Пловдив ще е труден – Зико с преднина, Славчо и Дани го настигат

Николай Близнаков

За партийни листи: ГЕРБ-35%, НФСБ- ВМРО – 16%, Съюз за Пловдив -14%, БСП -11%, Демократична България- 4-5%

Галина ГЕОРГИЕВА

Здравко Димитров, Дани Каназирева и Славчо Атанасов са фаворити за кмет на местните избори в Пловдив. Балотажът е сигурен, но не ясно кои от тримата ще се явят на втория тур. Очертава се много труден балотаж. Това заяви Николай Близнаков – председател на Изследователска асоциация „Неохрон“, който представи днес социологическо проучване „лице в лице“ с 690 пловдивчани, проведено между 7 и 13 септември. Все още има хора, които не знаят кои са кандидатите и част от запитаните не са взели решение как ще гласуват на 27 октомври.

В Пловдив има отново една тройка, която е далеч напред пред всички други кандидати – представителят на ГЕРБ Здравко Димитров, лидерът на Съюз за Пловдив Дани Каназирева и кандидатът на НФСБ-ВМРО Славчо Атанасов. Тази тройка лидира с резултати от около 20-26%.

Следващият в класирането е кандидатът на БСП Николай Радев с около 7%. Всички останали кандидати са под 4% и без шансове да се намесят реално в борбата за това кой ще отиде на балотаж, коментира социологът.

Той припомни, че преди 4 години в изследване на „Неохрон“ преди местните избори Иван Тотев е събирал подкрепа от 37%. Днес за кандидата на ГЕРБ Здравко Димитров подкрепата е значително по-ниска – 26-27%. „Той вече има доверието на сновното ядро на ГЕРБ. Предстои му да поработи върху периферията, за да достигне до по-висок резултат и да е първи в класацията. Двамата му конкуренти са много близо. Има хора, които се колебаят между Здравко Димитров и Дани Каназирева, затова неговият не е сигурно, че ще е първи.“, каза Николай Близнаков.

За Славчо Атанасов обясни, че винаги се представя много добре на местните излбори, два пъти е бил на балотаж, с резултат почти равен до победителя. „За Атанасов гласуват много хора, които не са само от НФСБ и ВМРО, а привърженици и на други партии, най-вече на БСП. Но ,ако кандидатът на БСП направи силна кампания, е възможно да изтегли част от гласовете за Славчо Атанасов“, заяви председателят на „Неохрон“.

По думите му Дани Каназирева, макар да има партия – „Съюp за Пловдив“, до голяма степен е мажоритарен кандидат. За нея гласуват много привърженици на други десни и лидебарлни партии, както и хора, подкрепящи ГЕРБ.

„ Славчо Атанасов и Дани Каназирева събират между 16 и 28%. Средната цифра като подкрепа за тях е около 21-22%.  „Неохрон“ изследва не само хората, които са решили да гласуват, но и колебаещите си. Затова представяме минимум и максимум подкрепа, а категоричен извод не може да се направи колко точно проценти има единият или другият, коментира Близнаков.

Според него спрямо местните избори преди 4 години и спрямо изследване през февруари тази година тенденцията е Славчо Атанасов да запазва нивото на подкрепа, а Дани Каназирева да качва около 4-5 пункта.

Кандидатът на БСП Николай Радев започва със 7-7,5% подкрепа, а БСП традиционно се представя слабо на местните избори. Дали той ще направи по-добра кампания и ще събере повече гласове, не се знае.

Тествали сме и други кандидати – Георги Колев, Павел Шопов и Николай Иванов – те са с нищожна степен на разпознаваемост около 1 – 1,1%.

Хората, които заявяват, че ще гласуват са около 55%, но обикновено изборната активност е около 40-45 на сто, допълни Николай Близнаков.

Според проучването Пловдив ще има „многоцветен“ Общински съвет. ГЕРБ води убедително с около 35% подкрепа. Следват НФСБ- ВМРО около 16%, Съюз за Пловдив -14%, БСП -11%, Демократична България- 4-5%. Всички останали партии,включително и независими кандидати, са под 4%, а заедно събират 20%.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...