Новини Пловдив » Пловдив » КТ „Подкрепа“ готови да нарушат закона и да подкрепят кандидат за кмет на Пловдив
Пловдив

КТ „Подкрепа“ готови да нарушат закона и да подкрепят кандидат за кмет на Пловдив

Галина ГЕОРГИЕВА

КТ „Подкрепа“ в Пловдив ще подпише политическо споразумение с един от кандидатите за кмет. Синдикатите ще се срещнат с част от мераклиите да управляват града по време на предизборната кампания и ще следят какви политики в предизборните платформи предлагат за повишаване на доходите, ограничаване на корупцията, здравеопазването, премахване на конфликта на интереси и екологичен градски транспорт.

Председателят на КТ „Подкрепа“ в Пловдив Атанас Кръстев е готов да наруши Закона, според който има забрана синдикалните организации да заявяват политическа подкрепа. Регионалната структура на синдиката е решена да обяви подкрепа и да агитира за определен кандидат. Това ще се случи, ако Регионалния съвет на КТ „Подкрепа“ даде мандат на ръководството да действа в тази посока.

„Ще наруша закона, нека бъда глобен. Този закон трябва да се смени“, коментира Атанас Кръстев.
Той обясни, че синдикатите настояват за засилване на функциите на социалните партньори на общинско и областно ниво. Според него трябва да се засили работата на регионалните Съвети по безопазни и здравословни условия на труд.

„В по-малките общини на територията на Пловдив област дори липсват подобни Съвети. Според статистика на Инспектцията по труда вече смъртните случаи и тежките наранявания не са на работното място, а по време на отиването и връщането на работника. Трябва заедно социалните партньори и общините да изградим механизъм, който да предотврати подобни злополуки. Другата важна тема е да се създадат реални проекти, в областта на образованието, социалната политика, здравеопазването и безопасността, които да бъдат полезни за гражднаните.“, каза синдикалният председател в Пловдив.

По думите му основната политика на КТ „Подкрепа“ е насочена към доходите на хората. „В момента Пловдив и областта от една страна има изключително ниска безработица, а от друга – продължава тенденцията млади хора да напускат региона заради възнагражденията. В същото време не малко хора от други региони – Хасково, Смолян, Кърджали идват в Пловдив да работят и живеят. Затова е важно социалните партньори, общината и областната администрация да работим в посока да убедим големите компании да увеличават заплатите. А един висшист получава 800 -1000 лв. тук, то в Европа заплатата му е между 3 и 5 000 евро.

Заедно с кметове, общински съветници, с администрацията на областния управител трябва да работим на терен и Пловдив да се превърща в икономически център със средностатистически богати хора.“, настоя Атанас Кръстев.

Теми като корупция, конфликт на интереси, общинско здравеопазване, екология и
електротранспот ще са акцентите, които сндикатите ще наблюдават в политическите платформи.
„За нас общинското здравеопазване трябва да бъде по схемата „пари от здраве за здраве“ и да има стрктен контрол. Както и да се следи за кофликт на интереси при ДКЦ-ата и общинските здравни заведения. Когато един доктор управлява ДКЦ и извършва частна практика в него, се намира в конфликт на интереси. Човек трябва да реши дали ще бъде управител, или лекар. И тук трябва да има политиката на съответната община. Друг важен проблем е екологията. Пловдив е един от най-замърсените градове. Какво се случва с електротранспорта в града? Той е важен за гражданите, по-евтин е от другия транспорт. Тази тема трябва да е на дневен ред за следващите управленци. Освен това Пловдив е лишен от възможности да получава европейски пари по европейски проекти, свързани с екологията.“, заяви председателят на КТ „Подкрепа“ в Пловдив. Той даде за пример градове като Бургас и Стара Загора, в които има тролеи.

От „Подкрепа“ се обявявят още за присъединяване на част от близките по територия по-малки общини към Пловдив. „Трябва да се намери вариант, при който, ако не целите общини Марица и Родопи, то част от населените места да се присъединят към Пловдив. Ами в Крумово е летището, което е към община Родопи, а пловдивчани плащат за поддръжката му. Труд си е напрово в Пловдив“, посочи Атанас Кръстев.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Каква е според вас разликата между извънредно положение и извънредна епидемична обстановка?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close