Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Прокуратурата поиска 3 години условно за ген. Шивиков по третото дело срещу него
Важно Съд и Прокуратура

Прокуратурата поиска 3 години условно за ген. Шивиков по третото дело срещу него

Ген. Димитър Шивиков

Ваня ДРАГАНОВА

3 години условно с 5 години изпитателен срок е наказанието, което поиска Военната прокуратура за бившия шеф на Стрямската блигада ген. Димитър Шивиков по третото дело срещу него. Едно от обвиненията в този процес гласи, че той е пускал военнослужещите футболисти да тренират в работно време, а когато ставали шампиони и печелели медали, им давал компенсации като награда. Така според прокуратуратате те отсъствали от работа без причина, което снижавало бойната готовност на Българската армия, отделно получавали заплати, без да полагат труд. Другите обвинения са, че хора от бригадата участвали в историческите празници на общини като Карлово, Сопот и Клисура, без ген. Шивиков да иска пари от кметовете за това.

„Проверките на Сухопътните войски, на началника на отбраната и на Инспектората към Министерството на отбраната сочат, че в 61 стрямска бригада има добри войскови условия и висока дисциплина, а оценката на командването на НАТО е отлична“, каза ген. Шивиков, преди да започнат пледоариите.

„Футболистите от бригадата не са полагали извънреден труд, за да получават компенсации. А може и да е имало негласно правило армията да участват в историческите годишнини на общините, без да се плаща, но нормативните документи говорят друго“, заяви прокурорът Христо Анчев и квалифицира случилото се като злоупотреба с власт.

Вредни последици за бригадата от поведението на ген. Шивиков обаче в хода на делото не бяха доказани. В момента тече пледоарията на защитничката на ген. Шивиков – адвокат Светлана Георгиева.

Още новини по темата

Пледоариите по третото дело срещу ген. Шивиков ще са на 19 септември
И третото дело срещу ген. Шивиков върви към финал

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще отидете ли на море в Гърция?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...