Новини Пловдив » Пловдив » Пантофи от шума, пловдивски гризини, картини от вълна на Панаира на занаятите ВИДЕО
Общество Пловдив

Пантофи от шума, пловдивски гризини, картини от вълна на Панаира на занаятите ВИДЕО

Маргарита Момчилова пред иконите от царевична шума
Маргарита Момчилова пред иконите от царевична шума

Plovdiv-press.bg

Вкусни пловдивски гризини, картини от тъкана вълна, кукли, бижута, ръчно ковани ножове и още куп качествени стоки могат да видят посетителите на тазгодишния Есенен панаир на занаятите. Фестивалът беше открит днес от шефката на Регионалната занаятчийска камара Тони Симидчиева и директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ Йордан Илиев.

„Събрахме около 60 майстори на различни занаяти, всеки е с уникални ръце“, обясни Тони Симидчиева.

Безспорна атракция тази година е откритата работилница за изработка на изделия от царевична шума, където шестима майстори ще демонстриат тънкости в този позабравен занаят. Работилницата е разположена на лапидариума. От шума могат да се направят невероятно много неща, при това с много добро качество, обясни пред ПловдивПрес майсторката Жулиета Георгиева. Пред нея греят кръгла рогозка от царевичак, вази, панички, купи, поставки. Най-много обаче се гордее с куклите от шума и с постелките. „Рогозка от шума може да изкара 100 години, стига да не я залеете с химикал или с някви бои и други оцветители. Освен това тя е полезна, защото ако стъпвате на бос крак прави естествен масаж на краката. Подходяща е да се постеле пред кухненския кът, вечер, докато режете салатата – масажирате ходилата си“, препоръчва Жулиета Георгиева.

Рогозката на щанда й струва 120 лева, а ако искате по поръчка, цената е на квадратен метър, обяснява Жулиета.

Майсторката от Куртово Конаре Маргарита Момчилова също е окичила щанда си с чудесии от царевична шума. Икона на Свети Георги, Богородица, Дон Кихот, както и плетени чехли греят на масата й. „Чехлите са по оригинална плетка, донесе ги едно съседче, намерил ги на тавана на баба си и ги донесе. От тях гледаме и плетем, за три дни правим комплекта“, обясни майсторката Маргарита. Освен че са здрави, чехлите са удобни и масажират стъпалата, докато ходите, твърдят майстроките на царевичака. Един чифт по време на панаира струва 30 лева.

Иначе на панаира може да се намери от пиле мляко, при това ръчна изработка, шегуват се занаятчиите. За 120 или 170 лева може да се сдобиете с къртина от домашна вълна, цветовете също са правени с естествени багрила, тъкана е на ръчен вертикален или хоризонтален стан от художничката приложничка Слава Балджиева.

На Хисар капия може да опитате и вкусни пловдивски гризини на майстор Георги Лефтеров, предлагат се в няколко варианта – ръжен, пълнозърнест и с риган. Има и домашна лютеница, която чудесно се съчетава с аробатния хляб.

За влюбените отсреща има щандове за ръчна бижутерия, както и кукли, на които можеш да избишеш името на любимия и любимата. Надписът е безплатен, куклата обаче е с пари.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Съгласни ли сте с идеята на кмета Здравко Димитров да тегли до 120 млн. лева заем?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close