Новини Пловдив » Общество » Строят център за деца с аутизъм
Общество Пловдив

Строят център за деца с аутизъм

Община Пловдив започва за строи нов дневен център за рехабилитация и интеграция на деца с разстройство в аутистичния спектър. Първата копка днес направиха заместник-кметът Георги Титюков и директор дирекция „Социална политика“ Веселина Ботева. Сградата ще бъде напълно нова и е финансирана изцяло от бюджета на Община Пловдив. Капацитетът на центъра е 25 деца, но с възможност за почасови терапии на близо 40 младежи месечно.

„Пловдив е единствения град извън столицата, в който има специално създаден център за деца разстройство в аутистичния спектър. В момента той работи в сградата на бившия ДКЦ 6, на ул. „Любен Каравелов“ и съществува от 5 години“, посочи Георги Титюков.

Според проекта сградата ще разполага с всички необходими помещения, за да се осигурява специализирана подкрепа и рехабилитация. 425 000 лева ще струва строителството, а 25 000 лева са заделени за оборудване и обзавеждане.

Новият център ще бъде построен в непосредствена близост до сградата на първото българско сиропиталище, построено веднага след Освобождението на България през 1878 г. с дарени средства на Олга Скобелева.

„Постройката, която е паметник на културата и която предстои да бъде изцяло обновена по проект, одобрен от НИНКН, е част от управленско решение на община Пловдив за въвеждане на 7 нови социални услуги, на стойност 2 391 000 лева безвъзмездна финансова помощ. Тук ще бъдат три от услугите за 880 000 лева“, обясни заместник-кметът Георги Титюков.

Трите нови центъра ще са за деца с увреждания, с тежки множествени увреждания и център за обществена подкрепа за деца и семейства.

„По този начин съхраняваме един паметник на културата от местно значение и продължаваме завета на дарителя – ползването на сградата да е за услуги за деца“, допълни Георги Титюков.

Всички социални услуги за деца, които община Пловдив предоставя, са безплатни.

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Съгласни ли сте с идеята на кмета Здравко Димитров да тегли до 120 млн. лева заем?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close