Quantcast
Новини Пловдив » Интервю » Д-р Лилия Учкунова пред Plovdiv-Press: За да се развива Пловдив, трябва да има добър управленец
Важно Интервю Мнения Политика

Д-р Лилия Учкунова пред Plovdiv-Press: За да се развива Пловдив, трябва да има добър управленец

Д-р Лилия Учкунова

От голямата политика се оттеглям, но не и от живота на пловдивчани. Телефонът ми е на разположение на всеки, който има нужда от моята помощ

Противопоставянето в днешно време е страшно. Това най-много ме измори

Здравеопазването беше моя кауза. През всички тези години много министри се изредиха и им повтарях едно „Хората не са пътека!“

Който и да е кмет на Пловдив, трябва да обича хората. Не правете партийни назначения, а слагайте специалисти!

Пазете старината! Пловдив е древен и вечен град – това ще ни носи най-много доходи, ако умеем да го представим както съседни нам държави

Младостта е огънят, движението, животът. Но търсете мъдростта на старите хора! И обичайте родината си!

Д-р Лилия Учкунова е родена на 25 юни 1936 година в Пловдив в семейството на бежанци от Егейска Македония. Завършила е медицина в Пловдив, по професия е лекар педиатър. От 1990 година е на политическата сцена. Доайен в Пловдивския общински съвет, където кара пети мандат като общински съветник от „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“. През 2010 година е удостоена със званието „Почетен гражданин на Пловдив”. Председател е на Македонско културно-просветно дружество „Гоце Делчев“ в Пловдив и председател на пенсионерски клуб „Отдих“ в район „Западен“. На 17 септември тази година на предпоследната сесия на ОбС за този мандат д-р Учкунова обяви, че се оттегля от голямата политика, а всички общински съветници станаха на крака и я аплодираха.

Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА


– Защо решихте да се оттеглите от политическата сцена,  д-р Учкунова?

-Оттеглям се, защото имам здравословни проблеми. Аз съм на 83 години и те няма как да не се отразят на здравето ми. От голямата политика се оттеглям, но не и от живота на пловдивчани. Ако някой счита, че мога да помогна, насреща съм. Телефонът ми е на разположение на всеки пловдивчанин, който има нужда от моята помощ. Аз съм председател на Македонско културно-просветно дружество „Гоце Делчев“ в Пловдив от 5 май 1990 година и продължавам да го ръководя. Тези хора са ми гласували доверие и няма да ги предам. Освен това съм председател на пенсионерски клуб „Отдих“ в район „Западен, където живея. Там също над 120 души искат да бъда до тях. Ще продължа да имам приемни дни на „Гладстон“ 13. Аз нося пловдивчани в сърцето си и ги обичам.

– След почти 30 години в политиката кой е най-ценният урок, който научихте?

– Не само в политиката, но като цяло най-ценното нещо е отношението, вниманието към всеки един човек, съпричастността към болките на хората. Приемам болката като моя и ако мога да помогна, го правя. Другото, което е много важно – мъдрост. Противопоставянето в днешно време е страшно. Това най-много ме измори. Ние сме първо хора, защо още от сутринта да не започваме деня с топла дума към другия човек. Веднага ще получим същия отговор. Чрез добротата, усмивката, чрез вниманието ще стигнем до сърцето на този човек.  Обич към хората, съпричастност и мъдрост – това е важното. Без консенсус и без блага дума не се върви напред. Понякога махленската разправия в ОбС ми създава дискомфорт и трябва да стисна зъби, друг път не издържам и казвам каквото мисля. Не мога да се примиря с неправдата, а лъжата може да ме разгневи. Гордостта, лъжата и алчността са най-големите пороци. А достойнството за мен е най-важно.

– Ако се върнем в годините назад кой Общински съвет беше най-деен, водеха се смислени политически дебати?

– 1995 година станах районен съветник, бяхме заедно с колегата Николай Радев. След това отидохме в Общинския съвет на Пловдив. В началото нямах опит, казвах право в очите истината. Още в края на първия си мандат разбрах, че колкото и да не ти харесва това, което говори твоят политически противник, има нещо рационално и може да се водят истински диалози. Разбрах и друго – от всяко едно предложение може да извадиш хубавата идея, започни първо с нея и след това, кажи какво на теб не ти харесва. Когато успееш да покажеш кое е по-доброто, винаги има резултат и се получава консенсус. На младите колеги мога да дам съвет – не обиждайте колегите си, не влагайте партийност и доказвайте всичко с документи. Тогава ще печелите уважение.

– Най-трудните ви битки в Общинския съвет, кои бяха?

– Аз съм лекар и здравеопазването беше моя кауза. През всички тези години много министри се изредиха и се уморих да им повтарям едно „Хората не са пътека!“. Две неща ни пречат, за да се върне здравеопазването към хората. Първото, лобитата в Народното събрание. Лобитата във всички сфери са пагубни, защото се коват закончета, от които страда целият български народ. Второ, здравеопазването трябва да бъде обърнато с лице към хората. Когато един човек потърси помощ, трябва да бъде изследван целият му организъм. Организмът е смазана машина и не може да боледува само част от нея. Професорите, които нас ни учиха навремето, казваха така: „Не търсете болката, а причината!“. Това трябва да го прилагаме днес, ако искаме пациентите да вярват на здравните работници. Друго, първичните прегледи са много важни и не трябва да се претупват между другото. Всички трябва да сме стриктни, когато става въпрос за профилактичен преглед. Трето, хората не са пари. Колеги, ние сме давали клетва да помагаме на пациентите, а не да гледаме в ръцете им колко ще ни дадат. Ние се провалихме, защото парата диктува отношението на лекаря. Разбира се, не всички лекари подхождат така. Станете съпричастни към болката на хората, дайте от себе си всичко, което можете! За Белодробна болница и МБАЛ „Свети Мина“ водех големи битки, дори за втората болница не можах да издържа и получих инсулт. В МБАЛ „Свети Мина“ има чудесни колеги. Продължавам да настоявам да се запазят общинските здравни заведения.

– Бяхте дълги години общински съветник, не се ли поблазнихте да станете народен представител и в парламента да помагате с експертността си като лекар?

– Заради семейството си, реших да остана в Пловдив. Синът ми беше малък и трябваше се грижа за него. Аз съм педиатър и за мен децата са всичко. Записах доцентура в София, но издържах само 6 месеца далеч от семейството и се върнах в Пловдив. В един момент поставих семейството пред кариерата.

– Предстоят местни избори. Как преценявате кандидатите, които ще се борят за нашия глас?

-Характеристика няма да правя на никого, независимо, че съм от партия ВМРО. Мисля, че който и да стане кмет, трябва да обича хората. Да има приемен ден и да изслушва пловдивчани. Знам, че е тежко ежедневно да се срещаш с граждани и да търсиш решения на проблемите им. Но това трябва да е на първо място – ако кметът може да помогне, нека го направи. Второ, не правете партийни назначения! Не носи добър резултат партийността, независимо отгоре какво ви кажат. Слагайте специалисти! И трето, не раздувайте щата на администрацията! Нагледала съм се на какво ли не, включително и как някои си седят на бюрото пред компютъра, играят си на игрички и получават заплати. Друго, не делете хората! На тези, които са от „нашата“ партия се дават по-големи бонуси, а на другите – по-малки или изобщо не се дават. Гледайте тези, които работят със сърце и разбиране! Назначавайте специалисти, защото в противен случай се допускат много грешки. За да се развива нашият прекрасен град, трябва да има добър управленец. И още нещо – България не е София. Държавната субсидия на Пловдив трябва да е толкова, колкото внасяме в държавната хазна. Тъй като сме и Столица на културата, от нас зависи как ще продължим нататък. Пазете старината! Пловдив е древен и вечен град – това ще ни носи най-много доходи, ако умеем да го представим както съседни нам държави.

– Има ли шансове Славчо Атанасов да е следващият кмет?

– Не искам да влизам в предизборни агитации. Славчо има потенциал. Той няма да нагруби човек, няма да го върне, има добро сърце. От джоба си ще изкара и ще даде на този, който е дошъл при него. Това съм го виждала с очите си. Славчо е човек, който приема всички без значение от коя партия са. В сърцето си носи социалното. Има качества, заради които хората го обичат. Някои от останалите кандидати са ми били колеги в Общинския съвет, но не ги познавам така, както Славчо и не мога да кажа нищо. Когато той подписа обществен договор с пловдивчани за честно, открито и почтено управление при представяне на кандидатурата му на 1 август, аз предложих в този договор да има точка – да не се назначават хора, които са спуснати отгоре.

– От погледа на вашите 83 години какъв съвет бихте дали на младите?

– Младостта е огънят, движението, животът. Младостта е силата, но почитайте старите хора. Търсете нашата мъдрост! Решението е ваше, но ние можем да ви дадем най-точния съвет. И друго – забързани в този живот да направите кариера, не забравяйте, че децата имат нужда от майка и баща. Създайте такава семейна среда, че децата с удоволствие да се връщат вкъщи, а не да предпочитат улицата, защото външната среда учи на лоши неща. Не искайте от децата си повече отколкото са възможностите им, защото амбицията на родителите води до провал на децата. Амбициозните деца подкрепяйте и оставете те да изберат своя път в живота! И не забравяйте родолюбието. Обичайте родината си! Дайте от себе си и я направете по-добро място за живеене.

– Преди време имахте намерение да напишете книга за Пловдив и за своя живот.

– Да, все още имам такава идея. Ако Бог ми даде още годинки, ще го направя. Много е важно, когато човек направи една равносметка на изминатия път, накрая да каже: „Достойно живях!“

Д-р Лилия Учкунова novini-plovdiv-press
Д-р Лилия Учкунова
ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Кауза Пловдив
ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...