Новини Пловдив » Бизнес » Фалира най-старият туроператор в света, подготвят евакуация на 600 хил. туристи
Бизнес Важно Свят Туризъм

Фалира най-старият туроператор в света, подготвят евакуация на 600 хил. туристи

Най-старата туристическа фирма в света „Томас Кук” фалира. Британската компания е създадена през 1841 г. и една от най-известните в целия свят.

Този ход на „Томас Кук“ вероятно ще предизвика най-мащабната операция по репатриране на британски граждани в мирно време. Предишният рекорд се държеше от срива на „Монарк еърлайнс“ през 2017 г.

Петер Франкхаузер, изпълнителен директор на „Томас Кук”, се извини на клиенти, служители, доставчици и партньори.

По последни данни 600 000 туристи са на почивка в чужбина, което принуждава правителствата и застрахователните компании да координират огромна спасителна операция.

Само британските туристи са над 150 хиляди.

Всички полети на компанията се анулират, а на клиентите е казано да не пътуват до летищата, докато не им бъде съобщено по какъв начинът, по който трябва да се приберат.

Миналата година беше неблагоприятна за туроператора. Причината е, че акциите се сринаха с над 96% на фона на несигурността от Brexit, както и заради голямата конкуренция в туристическия сектор.

До прекратяването на дейността се стигна, след като преговорите през уикенда се провалиха и „Томас Кук” не успя да осигури спасителен пакет от кредиторите си.

 

Коментари

Коментари

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Съгласни ли сте с идеята на кмета Здравко Димитров да тегли до 120 млн. лева заем?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close